Окремі проблеми правового регулювання трудових відносин в Україні у сучасних умовах - Бортник, С. М.; Bortnik, S. M.; Serhii Bortnyk (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. ХІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 9 груд. 2022 р.). – Вінниця, 2022. – С. 94-96, 2022)
Запропоновано вважати, поки ще не ухвалено Трудовий кодекс України, саме Кодекс законів про працю України дійсно основним нормативно-правовим актом, який комплексно регулює всі аспекти трудових відносин. Тому саме до нього необхідно включати всі норми, пов’язані з регулюванням трудових відносин в умовах воєнного стану, та норми інших законів трудового законодавства, самі ж вказані закони необхідно скасувати.

It is proposed to consider, while the Labor Code of Ukraine has not yet been adopted, the Labor Code of Ukraine is indeed the main regulatory legal act that comprehensively regulates all aspects of labor relations. Therefore, it is necessary to include all norms related to the regulation of labor relations under martial law and norms of other laws of labor legislation, and the specified laws themselves must be abolished.

Предложено считать, пока еще не принят Трудовой кодекс Украины, именно Кодекс законов о труде Украины действительно является основным нормативно-правовым актом, комплексно регулирующим все аспекты трудовых отношений. Поэтому именно в него необходимо включать все нормы, связанные с регулированием трудовых отношений в условиях военного положения и нормы других законов трудового законодательства, сами же указанные законы необходимо отменить.
Keywords: Трудове право. Право соціального забезпечення. Labor law. Law of social guaranteeing. Трудовое право. Право социального обеспечения; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; трудові відносини; labor relations; трудовые отношения; правове регулювання; legal regulation; правовое регулирование; трудове законодавство; labor legislation; трудовое законодательство