Науково-методичні засади формування достовірного висновку експерта - Макарова, О. П.; Makarova, O. P.; Olena Makarova (Вісник Кримінологічної асоціації України. – 2024. – № 2 (32). – С. 322-333, 2024)
Стаття присвячена актуальному питанню формування достовірного висновку експерта. У роботі проаналізовані теоретичні засади та практичні аспекти забезпечення об’єктивності та наукової обґрунтованості експертних досліджень. Розглянуті різноманітні фактори, що впливають на достовірність висновку експерта, такі як: кваліфікація експерта, методи дослідження, якість досліджуваних об’єктів, а також організаційні та правові умови проведення експертизи. У статті наведені фактори, які забезпечують наукову обґрунтованість та достовірність експертного висновку.

The article is devoted to the topical issue of forming a reliable opinion of an expert. The paper analyzes the theoretical principles and practical aspects of ensuring the objectivity and scientific validity of expert research. Various factors affecting the reliability of the expert's opinion are considered, such as: the expert's qualifications, research methods, the quality of the investigated objects, as well as the organizational and legal conditions for the examination. The article presents the factors that ensure the scientific validity and reliability of the expert opinion.

Статья посвящена актуальному вопросу формирования достоверного заключения эксперта. В работе проанализированы теоретические основы и практические аспекты обеспечения объективности и научной обоснованности экспертных исследований. Рассмотрены различные факторы, влияющие на достоверность заключения эксперта, такие как квалификация эксперта, методы исследования, качество исследуемых объектов, а также организационные и правовые условия проведения экспертизы. В статье приводятся факторы, обеспечивающие научную обоснованность и достоверность экспертного заключения.
Scientific and methodological principles of forming a reliable expert conclusion
Keywords: експертиза; висновок експерта; достовірність; науково-методичні засади; об’єктивність; кваліфікація експерта; методи дослідження; судова експертиза; криміналістика; expertise; expert opinion; reliability; scientific and methodological principles; objectivity; expert qualification; research methods; forensic examination; criminology; экспертиза; заключение эксперта; достоверность; научно-методические основы; объективность; квалификация эксперта; методы исследования; судебная экспертиза; криминалистика