Предмет кримінального правопорушення у складі незаконного полювання - Абламська, В. В.; Ablamska, V. V.; Шевчук, Т. А.; Shevchuk, T. A.; Вікторія Абламська; Шевчук Тетяна Анатоліївна (Вісник Кримінологічної Асоціації України. - 2024. - № 1 (31). - С. 530-539, 2024)
З’ясовано особливості окремих предметів незаконного полювання та надано пропозиції, спрямованих на удосконалення теоретичних положень та практики їх застосування під час кваліфікації кримінальних правопорушень проти довкілля. Проаналізовано основні дискусійні питання, що існують в теорії кримінального права та прогалини в юридичній практиці щодо концептуальних відмінностей, взаємозв’язку і співвідношення предмета і об’єкта незаконного полювання. Акцентовано увагу на існуванні гострої потреби в деталізації предмета кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачено ст. 248 Кримінального кодексу України «Незаконне полювання». Наголошено на необхідність розробки дієвих механізмів забезпечення кримінально-правової охорони раціонального використання та відтворення тваринного світу з урахуванням тієї шкоди, що була завдана в результаті збройної агресії з боку РФ.

The constant reduction of the animal component of the ecological system, especially now, under the influence of the full-scale invasion of the Russian Federation, creates significant threats to environmental safety as an element of Ukraine's national security. The article is devoted to clarifying the features of individual items of illegal hunting and providing proposals aimed at improving the theoretical provisions and practice of their application in the qualification of criminal offenses against the environment. The main debatable issues existing in the theory of criminal law and gaps in legal practice regarding conceptual differences, interconnection and correlation of the subject and object of illegal hunting are analyzed. Attention is focused on the existence of an urgent need to detail the subject of the criminal offense, the responsibility for which is provided for by Art. 248 of the Criminal Code of Ukraine "Illegal hunting". The need to develop effective mechanisms for ensuring criminal law protection of the rational use and reproduction of fauna is summarized, considering the damage caused because of armed aggression by the Russian Federation.

Выяснены особенности отдельных предметов незаконной охоты и предоставлены предложения, направленные на усовершенствование теоретических положений и практики их применения при квалификации уголовных правонарушений против окружающей среды. Проанализированы основные дискуссионные вопросы, существующие в теории уголовного права и пробелы в юридической практике относительно концептуальных различий, взаимосвязи и соотношения предмета и объекта незаконной охоты. Акцентировано внимание на существовании острой потребности в детализации предмета уголовного преступления, ответственность за которое предусмотрено ст. 248 Уголовного кодекса Украины "Незаконная охота". Отмечена необходимость разработки действенных механизмов обеспечения уголовно-правовой охраны рационального использования и воспроизводства животного мира с учетом того вреда, который был причинен в результате вооруженной агрессии со стороны России.
Subject of a criminal offence as part of illegal hunting
Keywords: незаконне полювання; предмет кримінального правопорушення; суспільні відносини; тваринний світ; екологічна система; довкілля; природні ресурси; війна; протидія злочинності; illegal hunting; subject of a criminal offense; social relations; fauna; ecological system; environment; natural resources; martial law; war; combating crime; незаконная охота; предмет уголовного правонарушения; общественные отношения; животный мир; экологическая система; окружающая среда; природные ресурсы; война; противодействие преступности