Відповідальність посадових осіб за збитки, завдані акціонерному товариству - Сядриста, І. І.; Siadrysta, I. I. (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 98-й річниці від дня народження О. А. Пушкіна (м. Вінниця, 19 трав. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 249-252, 2023)
Встановлено, що посадові особи акціонерного товариства, діючи в межах своїх повноважень, тобто в межах наданих їм законом і статутом прав, не повинні нести відповідальність за шкоду, завдану відповідними діями товариству чи іншим особам. Якщо ж члени органів товариства виходять за межі своїх повноважень, вони повинні нести відповідальність за такі дії або бездіяльність як самостійні суб’єкти перед товариством.

It is established that the officials of the joint-stock company, acting within the limits their powers, i.e. within the limits granted to them by law and statute rights, shall not be liable for damage caused by the relevant actions to the company or other persons. If the members of the bodies companies go beyond their powers, they must bear responsibility for such actions or inactions as independent entities before the company.

Установлено, что должностные лица акционерного общества действуют в пределах своих полномочий, то есть в пределах предоставленных им законом и уставом прав, не должны нести ответственность за ущерб, причиненный соответствующими действиями обществу или другим лицам. Если же члены органов общества выходят за пределы своих полномочий, они должны нести ответственность за такие действия или бездействие как самостоятельные субъекты перед обществом.
Keywords: акціонерні товариства; joint-stock companies; акционерные общества; посадові особи; officials; должностные лица; відповідальність; responsibility; ответственность; збитки; losses; ущерб