Щодо строків досудового розслідування в умовах воєнного стану - Рудюк, Н. М.; Rudiuk, N. M. (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. ІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 квіт. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 561-564, 2025)
Зазначено, що внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку з введенням воєнного стану є важливим кроком, який дозволяє органам досудового розслідування мати більше часу для завершення розслідувань у складних умовах війни. Однак ці зміни також піднімають низку питань щодо правильного обчислення строків досудового розслідування та необхідності адаптації практики слідства до нових реалій. З урахуванням особливих обставин, що виникають у період воєнного стану, важливо, щоб норми кримінального процесуального права були гнучкими та здатними забезпечити належне правосуддя.

It is noted that the amendments to the Criminal Procedure Code of Ukraine in connection with the introduction of martial law are an important step that allows pre-trial investigation bodies to have more time to complete investigations in difficult war conditions. However, these changes also raise a number of questions regarding the correct calculation of the terms of pre-trial investigation and the need to adapt the practice of investigation to new realities. Taking into account the special circumstances arising during martial law, it is important that the rules of criminal procedural law are flexible and capable of ensuring proper justice.
Keywords: кримінальне провадження; строки досудового розслідування; умови воєнного стану; criminal proceedings; pre-trial investigation deadlines; martial law conditions