Роль соціальної апатії як кримінологічного фактора - Луценко, І. Г.; Lutsenko, I. H.; Луценко І_Г (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 19 квіт. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 290-294, 2024)
Стверджено, що в процесі подолання соціальної апатії українського суспільства, яка багато в чому детермінована російськими імперським/радянським минулим і сучасним рашизмом, дуже важливо не допустити повторної віктимізації і водночас не узалежнитись від отриманих «травм».

It has been argued that in the process of overcoming the social apathy of Ukrainian society, which is largely determined by the Russian imperial/Soviet past and present racism, it is very important to prevent re-victimization and at the same time not to become dependent on the received "injuries".

Утверждено, что в процессе преодоления социальной апатии украинского общества, во многом детерминированной российским имперским/советским прошлым и современным рашизмом, очень важно не допустить повторную виктимизацию и одновременно не зависеть от полученных «травм».
Keywords: соціальна апатія; social apathy; социальная апатия; безпорадність; helplessness; беспомощность; кримінологічний фактор; criminological factor; криминологический фактор; подолання соціальної апатії; overcoming social apathy; преодоление социальной апатии