Ситуаційний аналіз професійної діяльності працівників органів внутрішніх справ - Ларіонов, С. О.; Larionov, S. O. (Вісник Національного університету оборони України. - 2014. - Вип. 3(40). - С. 242-247, 2014)
У статті проведено огляд теоретичних досліджень в межах ситуаційної парадигми. Показаний психологічний зміст ситуацій життєдіяльності людини, описані компоненти їх структури. На основі аналізу професіограм основних видів професійної діяльності в системі МВС (слідчої, оперативнорозшукової, профілактичної) визначений психологічний зміст типових ситуацій професійної діяльності персоналу. Результати емпіричного дослідження показали, що суб’єктивна категоризація службових ситуацій працівниками ОВС відбувається переважно в просторово-часовому континуумі. Представлені дані про переживання працівниками ОВС ситуацій службової діяльності різного генезу (простору, часу, спілкування) в осях «загроза – втрата – виклик».

The article provides an overview of theoretical research in the framework of situational paradigm. There is shown, that at the present stage of psychological support services of the militia, situational paradigm is almost never used. There are shown psychological content of situations of human life, describes the components of their structure in the article. Based on the analysis professiogram main professional activities in the MIA (investigative, operational, preventive) there are defined the psychological content of typical situations of professional staff activities. The results of empirical studies have shown that the subjective categorization service of militia employees situations occurs mainly in the space-time continuum. The data about the experience of militia employees situations performance of different genesis (space, time and communication) in axis of "threat - the loss - a challenge."

В статье проведен обзор теоретических исследований в рамках ситуационной парадигмы. Показано психологическое содержание ситуаций жизнедеятельности человека, описаны компоненты их структуры. На основе анализа профессиограмм основных видов профессиональной деятельности в системе МВД (следственной, оперативно-розыскной, профилактической) определено психологическое содержание типичных ситуаций профессиональной деятельности персонала. Результаты эмпирического исследования показали, что субъективная категоризация служебных ситуаций сотрудниками ОВД происходит преимущественно в пространственно-временном континууме. Представлены данные про переживание сотрудниками ОВД ситуаций служебной деятельности разного генеза (пространства, времени, общения) в осях «угроза – потеря – вызов».
Situational analysis of professional activities of police officers
Keywords: ситуація; ситуаційна парадигма; суб’єктивна категоризація; професійна діяльність; працівник ОВС; правоохоронна діяльність; situation; situational paradigm; subjective categorization; professional activity; law enforcement officials; law enforcement activity; ситуация; ситуационная парадигма; субъективная категоризация; профессиональная деятельность; работник ОВД; правоохранительная деятельность