Роль сім'ї та освіти у вихованні толерантності особистості - Макарова, О. П.; Makarova, O. P.; Зінченко, Д. А.; Zinchenko, D. A.; Olena Makarova; Данііл Зінченко (Комунікація як чинник транспарентності соціальної взаємодії: психологічний, історичний, правовий, економічний та політичний виміри: матеріали ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Тернопіль, 9-10 трав. 2024 р.). - Тернопіль : ЗУНУ, 2024. – Т. 1. – С. 146-151, 2024)
Толерантність, як фундаментальна риса сучасного суспільства, набуває все більшої значущості у контексті глобалізації та мультикультурності. Формування толерантності особистості є складним та багатогранним процесом, в якому вирішальну роль відіграють сім'я та система освіти. Сім'я, як основний соціальний інститут, забезпечує перше знайомство дитини зі світом людських взаємин. Саме тут закладаються основні цінності, навички та моделі поведінки. В сімейному оточенні дитина вчиться розуміти відмінності між людьми, приймати їх та ставитися з повагою. Приклад батьків, їхня поведінка у різних соціальних ситуаціях, формують у дитини здатність бути толерантною, відкритою та емпатичною особистістю. Освіта, своєю чергою, розширює та доповнює знання й уміння, отримані в сім'ї. Школа та інші освітні заклади надають учням можливість взаємодіяти з різними соціальними групами, розвиваючи навички співпраці та поваги до різноманітності. Навчальні програми, орієнтовані на формування толерантності, сприяють розумінню учнями багатогранності світу, викоріненню стереотипів та упереджень. Особливе значення має роль вчителів, які своєю поведінкою та підходами до навчання демонструють цінність різноманітності та рівності. Крім того, впровадження в освітній процес інклюзивних методик забезпечує інтеграцію дітей з особливими потребами, підвищуючи рівень толерантності в суспільстві загалом. Синергетична взаємодія сім'ї та освіти дозволяє створити середовище, в якому кожен індивід може вирости толерантною особистістю, здатною ефективно взаємодіяти у мультикультурному суспільстві. Виховання толерантності сприяє зниженню рівня дискримінації, конфліктів на етнічному та соціальному ґрунті, сприяє розвитку соціальної згуртованості та солідарності. В умовах сучасного світу толерантність стає не лише етичною цінністю, а й необхідним практичним інструментом для побудови гармонійного суспільства.

Tolerance, as a fundamental trait of modern society, is gaining increasing importance in the context of globalization and multiculturalism. The formation of tolerance in individuals is a complex and multifaceted process in which the family and the education system play a decisive role. The family, as a primary social institution, provides a child's first introduction to the world of human relationships. This is where core values, skills, and behavioral patterns are established. In the family environment, the child learns to understand differences among people, accept them, and treat them with respect. Parents' example and behavior in various social situations shape the child's ability to become a tolerant, open, and empathetic individual. Education, in turn, expands and complements the knowledge and skills acquired in the family. Schools and other educational institutions offer students the opportunity to interact with diverse social groups, developing cooperation skills and respect for diversity. Educational programs aimed at promoting tolerance help students understand the complexity of the world and eliminate stereotypes and prejudices. The role of teachers is of particular importance, as they demonstrate the value of diversity and equality through their behavior and teaching approaches. Moreover, the integration of inclusive methodologies in the educational process ensures the inclusion of children with special needs, enhancing the overall level of tolerance in society. The synergistic interaction between family and education creates an environment where each individual can grow into a tolerant person capable of interacting effectively in a multicultural society. Promoting tolerance reduces discrimination and ethnic and social conflicts, fostering social cohesion and solidarity. In today's world, tolerance is not only an ethical value but also a necessary practical tool for building a harmonious society.
Keywords: толерантність; tolerance; сім'я; освіта; виховання; мультикультурність; інклюзивність; соціальна згуртованість; стереотипи; social cohesion; family; education; upbringing; multiculturalism; stereotypes; inclusivity