Категорії громадян і конституційний принцип рівноправності громадян: співвідношення змісту - Радченко, О. І.; Radchenko, O. I.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-1572-8048 (Шлях успіху і перспективи розвитку (до 26 річниці заснування Харківського національного університету внутрішніх справ) : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 листоп. 2020 р.). - Харків : ХНУВС, 2020.- С. 427-429., 2020)
Загалом не підтримуючи ідею поділу громадян країни за часом і підставами набуття громадянства, все ж таки вважаємо за доцільне дослідити з точки зору державних інтересів та з позиції національної безпеки України деякі аспекти відповідальності натуралізованих громадян України. Адже, приймаючи до свого громадянства держава йде на зустріч побажанням особи, розраховуючи, у свою чергу, на абсолютну лояльність та відданість натуралізованого громадянина новій Батьківщині. Зазначено, що в умовах збройної агресії Росії проти України, окупації нею частини української території, питання доцільності абсолютної рівноправності різних категорій громадян (за народженням й натуралізованих громадян) набуває неабиякої актуальності та, вочевидь, потребує законодавчого врегулювання. В целом, не поддерживая идею разделения граждан страны по времени и основаниям приобретения гражданства, все же считаем целесообразным исследовать с точки зрения государственных интересов и с позиции национальной безопасности Украины некоторые аспекты ответственности натурализованных граждан Украины. Ведь принимая в свое гражданство государство идет на встречу пожеланиям личности, рассчитывая, в свою очередь, на абсолютную лояльность и преданность натурализованного гражданина новой Родине. Отмечено, что в условиях вооруженной агрессии России против Украины, оккупации ею части украинской территории, вопрос целесообразности абсолютного равноправия различных категорий граждан (по рождению и натурализованных граждан) приобретает незаурядную актуальность и, очевидно, требует законодательного урегулирования. In general, while not supporting the idea of separating the citizens of the country according to the time and grounds for acquiring citizenship, we still consider it appropriate to investigate, from the point of view of state interests and from the standpoint of the national security of Ukraine, some aspects of the responsibility of naturalized citizens of Ukraine. Indeed, by accepting citizenship, the state meets the wishes of the individual, counting, in turn, on the absolute loyalty and devotion of a naturalized citizen to the new Motherland. It is noted that in the conditions of Russia's armed aggression against Ukraine, its occupation of part of the Ukrainian territory, the question of the expediency of absolute equality of various categories of citizens (by birth and naturalized citizens) is of particular relevance and, obviously, requires legislative regulation.
Радченко О. І. Категорії громадян і конституційний принцип рівноправності громадян: співвідношення змісту / О. І. Радченко // Шлях успіху і перспективи розвитку (до 26 річниці заснування Харківського національного університету внутрішніх справ) : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 листоп. 2020 р.) / редкол.: Д. В. Швець (голова), О. М. Бандурка, С. М. Гусаров та ін.; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. - Харків : ХНУВС, 2020.- С. 427-429.
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; категорії громадян; категории граждан; categories of citizens; набуття громадянства; приобретение гражданства; acquisition of citizenship; громадянство; гражданство; citizenship; рівноправність громадян; равноправие граждан; equality of citizens