Потерпілий у кримінальному провадженні: проблеми теорії, законодавства та практики - Соловйова, О. Є.; Soloviova, O. Ye.; Наумова, А. О.; Naymova, A. O.; Кобець, Н. В.; Kobets, N. V.; Наталія Кобець; Наумова Анна; Олена Соловйова (Право.ua. - 2019. - № 1. - С. 109-116, 2019)
Стаття присвячена питанням дослідження процесуального статусу потерпілого та аналізу проблем, пов’язаних із забезпеченням і реалізацією захисту прав та законних інтересів потерпілого у кримінальному провадженні, з урахуванням змін та доповнень до чинного кримінального процесуального законодавства України. З’ясовано, що визнання особи потерпілим має залежати від рішення слідчого, а передумовою цього має бути сам факт заподіяння особі шкоди, прицьому незалежно від її виду та розміру. Розкрито поняття «фізичної шкоди», заподіяної потерпілому. Запропоновано передбачити в КПК України норми, що регулюють відшкодування потерпілому фізичної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, у тому числі, якщо не встановлено особу, яка його вчинила.

The article is devoted to questions of investigation of the procedural status of the victim and analysis of problems connected with the provision and realization of protection of the rights and legitimate interests of the victim in the criminal proceedings, taking into account changes and additions to the current criminal procedural law of Ukraine. It was clarified that confession of a person to a victim should depend on the decision of the investigator, and the fact of causing damage to the person should be the precondition of it, however regardless of its type and size. The concept of “physical harm” caused to the victim is disclosed. It is proposed to provide in the Code of Criminal Code of Ukraine norms governing the compensation to the victim of physical harm caused by a criminal offense, including, if not established, the person who committed it.

Статья посвящена вопросам исследования процессуального статуса потерпевшего и анализа проблем, связанных с обеспечением и реализацией защиты прав и законных интересов потерпевшего в уголовном производстве, с учетом изменений и дополнений к действующему уголовному процессуальному законодательству Украины. Выяснено, что признание лица потерпевшим должно зависеть от решения следователя, а предпосылкой этого должен быть сам факт причинения лицу ущерба, при этом независимо от его вида и размера. Раскрыто понятие «физического вреда», причиненного потерпевшему. Предложено предусмотреть в УПК Украины нормы, регулирующие возмещение потерпевшему физического вреда, причиненного уголовным правонарушением, в том числе, если не установлено лицо, его совершившее.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; потерпілий; кримінальне провадження; процесуальний статус; захист прав потерпілого; відшкодування шкоди; фізична шкода; victim; шкода; criminal proceedings; procedural status; protection of rights; compensation of harm; physical harm; потерпевший; уголовное производство; процессуальный статус; защита прав; возмещение вреда; физический вред