Посмертне донорство: на шляху формування національного правового підходу - Сліпченко, С. О.; Slipchenko, S. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0001-8891-7152; Шишка, О. Р.; Shyshka, O. R.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-1396-0508 (Вісник Національної академії правових наук України. - 2018. - Т. 25, № 4. - С. 126-141, 2018)
Зазначено, що посмертне донорство органів є одним з найбільш актуальних питань в медицині. Практика використання органів померлих осіб для порятунку інших життів існує в більшості держав світу, але існують країни, які не знайшли єдиного вирішення цього питання. Вивчено питання посмертного донарства в Україні і визначено його відповідність європейсько-правовим стандартам. Матеріалом даного дослідження є правова регламентація посмертного донорства, як певної частини медицини. Досліджено норми міжнародного права, а також окремі положення національного законодавства різних країн, які спрямовані на регулювання відносини в сфері посмертного донорства. Наголошено на необхідність і можливість формування єдиних міжнародних стандартів правового регулювання посмертного донорства, і розробка на їх основі національного законодавства. Зазначено, що назріла гостра необхідність в розробці єдиних засад законодавства про донорство і трансплантації. Їх наявність не тільки дозволить уникнути юридичних колізій, але і дозволить визначити шляхи вдосконалення національного законодавства та єдину термінологію понятійного апарату. Встановлено, що законодавчі акти повинні розроблятися системно і повно, як і будь-який інший нормативний акт.

Posthumous organ donation is one of the most actual issues in medicine. The practice of using the organs of the dead to save other lives exists in most countries of the world, but there are the countries that have not found a single solution for this issue. Therefore, the main purpose of the work is to study the issue of posthumous donation in Ukraine and determine its compliance with the European legal standards. The material of this study is the legal regulation of posthumous donation as a certain part of medicine. In particular, the norms of the international law as well as certain provisions of the national legislation of various countries which are aimed at regulating the relations in the field of posthumous donation are examined. The results of the study were the conclusions about the necessity and possibility of formation of single international standards of legal regulation of posthumous donation and the development of national legislation on their basis. Therefore, the authors believe that there is an urgent necessity of developing a unified framework of legislation on donation and transplantation. Their presence will not only help to avoid legal conflicts, but will also point to the necessity and ways to improve the national legislation, change some approaches in the international relations and define a common terminology of the conceptual apparatus. At the same time, they should be developed systematically and fully as well as any other normative act.

Изучены вопросы посмертного донорства в Украине и определено его соответствие европейско-правовым стандартам. Материалом данного исследования является правовая регламентация посмертного донорства как определенной части медицины. Исследованы нормы международного права, а также отдельные положения национального законодательства разных стран, направленные на регулирование отношения в сфере посмертного донорства. Отмечена необходимость и возможность формирования единых международных стандартов правового регулирования посмертного донорства, и разработка на их основе национального законодательства.
Posthumous organ donation: at the way of creation of a national legal approach
Сліпченко, С. О. Посмертне донорство: на шляху формування національного правового підходу / Святослав Олександрович Сліпченко, Олександр Романович Шишка // Вісник Національної академії правових наук України. - 2018. - Т. 25, № 4. - С. 126-141. - DOI: 10.31359/1993-0909-2018-25-4-119.
Keywords: Цивільне право. Civil Law. Гражданское право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Міжнародне право .International Law. Международное право; трансплантація; transplantation; трансплантация; правова охорона; legal protection; правовая охрана; законодавство; legislation; законодательство; трансплантологічний туризм; transplant tourism; трансплантологический туризм; міжнародні стандарти; international standards; международные стандарты; посмертне донорство; posthumous donation; посмертное донорство; правова регламентація; legal regulation; правовая регламентация