Особливості досудового розслідування в умовах воєнного стану - Ніколайчук, Ю. С.; Nikolaichuk, Yu. S.; Ruslan Chycha (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених, курсантів та студентів : тези доп. Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 16 трав. 2025 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2025. – С. 337-339, 2025)
Досудове розслідування в умовах воєнного стану є компромісом між потребою оперативного розслідування злочинів та необхідністю забезпечення законності й дотримання прав учасників кримінального процесу в екстремальних умовах. Ефективність цього особливого режиму безпосередньо залежить від правомірності та обґрунтованості застосування наданих повноважень, а також від неухильного дотримання засад кримінального провадження.

Pre-trial investigation under martial law is a compromise between the need for prompt investigation of crimes and the need to ensure legality and respect for the rights of participants in the criminal process in extreme conditions. The effectiveness of this special regime directly depends on the legality and reasonableness of the use of the granted powers, as well as on strict adherence to the principles of criminal proceedings.
Keywords: Україна; умови воєнного стану; досудове розслідування; кримінальне провадження; Ukraine; martial law conditions; pre-trial investigation; criminal proceedings