«Свідомо-вольова» і «вольова» поведінка як правничі поняття - Шульга, А.М.; Shulga, A.M.; Anatolii Shulha (Сучасні проблеми правового, економічного та соціального розвитку держави : тези доп. ХII Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 1 груд. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 172-173, 2023)
Визначено, що тотожність понять «свідомо-вольова» і «вольова» поведінка ставить питання не про коректність їх співіснування, а про доцільність їх використання у тому чи іншому контексті. У сфері дії права знаходиться як свідомо-вольова (є предметом правового регулювання, правової кваліфікації), так і неусвідомлювана, невольова поведінка (не є предметом правового регулювання, але має правове значення як предмет правової кваліфікації внаслідок правового регулювання діяльності суб’єктів правової кваліфікації), тобто «правозначуща поведінка» – це не завжди «регульована правом поведінка» («сфера дії права» і «сфера правового регулювання» не завжди збігаються).

It was noted that the identity of the concepts of "conscious-willed" and "willed" behavior raises the question not about the correctness of their coexistence, but about the expediency of their use in whether another context. The scope of law includes both conscious and volitional behavior (it is the subject of legal regulation, legal qualification) and unconscious, involuntary behavior (is not a subject of legal regulation, but has legal significance as a subject of legal qualification as a result of legal regulation of the activity of subjects of legal qualification), i.e. "legally significant behavior" is not always "law-regulated behavior" ("scope of law" and "scope of legal regulation" do not always coincide).

Определено, что тождество понятий «сознательно-волевое» и «волевое» поведение ставит вопрос не о корректности их сосуществования, а о целесообразности их использования в том или другом контексте. В сфере действия права находится как сознательно-волевое (является предметом правового регулирования, правовой квалификации), так и неосознаваемое, неволевое поведение (не является предметом правового регулирования, но имеет правовое значение как предмет правовой квалификации вследствие правового регулирования деятельности субъектов правовой квалификации), то есть «правозначимое поведение» – это не всегда «регулируемое правом поведение» («сфера действия права» и «сфера правового регулирования» не всегда совпадают).
Keywords: свідомо-вольова поведінка; conscious-willed behavior; сознательно-волевое поведение; вольова поведінка; volitional behavior; волевое поведение; термінологія; terminology; терминология