Адаптація форм та методів публічного адміністрування до умов воєнного стану - Музичук, О. М.; Muzychuk, O. M.; Наконечна, Г. Я.; Nakonechna, H. Ya. (Вісник Луганського навчально-наукового інституту імені Е.О. Дідоренка. – 2024. – № 1 (105). – С. 176-185, 2024)
Статтю присвячено дослідженню глибинних трансформацій форм та методів публічного адміністрування в умовах воєнного стану у світлі нових організаційно-управлінських та безпекових реалій. Акцентовано увагу на тому, що адаптація форм та методів публічного адміністрування в умовах воєнного стану заснована на необхідності забезпечення національної безпеки. Окремо наголошено на тому, що в сучасному демократичному українському суспільстві даний пріоритет важливо розглядати крізь призму його стратегічного спрямування на захист базових прав людини. З’ясовано, що потреба забезпечення національних інтересів та територіальної цілісності в умовах воєнного стану породжує проблему унормування не лише суспільних відносин, що фактично функціонують у тих чи інших регіонах (областях) в умовах воєнного стану, але й потенційно можливих загроз для даних суспільних відносин. Зазначено, що адаптація форм та методів публічного адміністрування в умовах воєнного стану розглядається нами як вимушений, тимчасовий процес пристосування тих чи інших сфер життєдіяльності суспільства, а також держави, її інституцій та окремих осіб до специфічних умов воєнного стану, стрижнем та базисом яких виступає національна безпека, з подальшою стратегічною орієнтацією та спрямуванням на захист базових прав людини. У контексті адаптації до умов воєнного стану було ретельно проаналізовано такі форми, як наради, збори та обговорення, прес-конференції, інструктажі, тренінги. Розглянуто метод планування крізь призму індивідуального планування роботи працівника / працівниці на день та застосування цифрових технологій у ході планування роботи.

The article is devoted to the study of deep transformations of forms and methods of public administration under martial law in the light of new organizational, management and security realities. Attention is focused on the fact that the adaptation of forms and methods of public administration in the conditions of martial law is based on the need to ensure national security. It is emphasized separately that, in the modern democratic Ukrainian society, it is important to consider this priority through the prism of its strategic orientation to the protection of basic human rights. It was found that the need to ensure national interests and territorial integrity in the conditions of martial law creates the problem of normalization not only of social relations that actually function in certain regions (areas) in conditions of martial law, but also of potentially possible threats to these social relations. We note that the adaptation of forms and methods of public administration under martial law is considered by us as a forced, temporary process of adapting certain spheres of society, as well as the state, its institutions and individuals to the specific conditions of martial law, the core and basis of which is national security, with further strategic orientation and focus on the protection of basic human rights. In the context of adaptation to the conditions of martial law, such forms as meetings, gatherings and discussions, press conferences, briefings, and trainings were carefully analyzed. The method of planning is considered through the prism of individual work planning of an employee for the day and the use of digital technologies in the course of work planning.

Статья посвящена исследованию глубинных трансформаций форм и методов публичного администрирования в условиях военного положения в свете новых организационно-управленческих реалий безопасности.
Adaptation of forms and methods of public administration to the conditions of martial law
Keywords: Україна; публічне адміністрування; воєнний стан; планування; Ukraine; public administration; martial law; planning; Украина; публичное администрирование; военное положение