Критичний аналіз ризиків ефективної діяльності уповноважених підрозділів (осіб) з питань запобігання та виявлення корупції в органах та установах Національної поліції - Хань, О. О.; Khan, O. O.; Хань Олександр (Харківський національний університет внутрішніх справ: 25 років досвіду та погляд у майбутнє (1994–2019 рр.) : зб. тез доп. на міжнар. наук.-практ. конф. до 25-річчя створення ун-ту (м. Харків, 22 листоп. 2019 р.). – Харків, 2019. – С. 482-483, 2019)
Автором зазначено, що вказані заходи спрямовані на встановлення гарантій об’єктивного призначення та звільнення антикорупційних уповноважених, зокрема, і в органах поліції. Проте, загрози незаконного звільнення не є єдиним засобом тиску на таких осіб з боку керівництва. Мова йде про можливий тиск через необґрунтовані догани, необґрунтоване позбавлення премій тощо з метою спонукання працівника звільнитись за власним бажанням. Гарантувати діяльність антикорупційних уповноважених від таких зловживань можливо через механізм обов’язкового повідомлення Національне антикорупційне бюро про кожен такий захід із правом його фахівців перевірки законності підстав притягнення антикорупційних уповноважених до дисциплінарної відповідальності.

The author noted that these measures are aimed at establishing guarantees for the objective appointment and dismissal of anti-corruption commissioners, in particular, in the police. However, threats of illegal dismissal are not the only means of pressure on such persons by management. We are talking about possible pressure due to unreasonable reprimands, unjustified deprivation of bonuses, etc. for the purpose of inducing the employee to resign voluntarily. It is possible to guarantee the activities of anti-corruption commissioners from abuse through the mechanism of mandatory notification of the National Anti-Corruption Bureau of each such event with the right of its specialists to check the legality of the grounds for bringing anti-corruption commissioners to disciplinary responsibility.

Автором отмечено, что указанные меры направлены на установление гарантий объективного назначения и увольнения антикоррупционных уполномоченных, в частности, и в органах полиции. Однако угрозы незаконного увольнения не являются единственным средством давления на таких лиц со стороны руководства. Речь идет о возможном давлении из-за необоснованных выговоров, необоснованного лишения премий и т.п. с целью побуждения работника уволиться по собственному желанию. Гарантировать деятельность антикоррупционных уполномоченных от злоупотреблений возможно через механизм обязательного уведомления Национального антикоррупционного бюро о каждом таком мероприятии с правом его специалистов проверки законности оснований привлечения антикоррупционных уполномоченных к дисциплинарной ответственности.
Keywords: Державне адміністративне управління. Адміністративна діяльність. State Administration. Administrative Activity. Государственное административное управление. Административная деятельность; Адміністративне право та процес. Administrative Law and Procedure. Административное право и процесс; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; протидія корупції; противодействие коррупции; anti-corruption; Національна поліція України. National police of Ukraine. Национальная полиция Украины; запобігання корупції; предотвращение коррупции; corruption prevention; корупція; коррупция; corruption; виявлення корупції; выявление коррупции; detection of corruption; встановлення гарантій об’єктивного призначення; установление гарантий объективного назначения; establishment of guarantees of objective appointment; звільнення антикорупційних уповноважених; увольнение антикоррупционных уполномоченных; dismissal of anti-corruption commissioners; Національне антикорупційне бюро України; Национальное антикоррупционное бюро Украины; National Anti-Corruption Bureau of Ukraine