Особливості призначення товарознавчої експертизи військового майна, техніки та озброєння - Бершов, Г. Є.; Bershov, H. Ye. (Наше право. - 2023. - № 4. - С. 252-256, 2023)
У статті підкреслено, що з’ясування обставин, що підлягають доказуванню та мають важливе значення для кримінального провадження, потребує наявності спеціальних знань. Наголошено, що для встановлення вартості військового майна, техніки та озброєння, а також їх властивостей, характеристик під час досудового розслідування військових злочинів використовуються спеціальні знання у формі залучення експерта для проведення товарознавчої експертизи військового майна, техніки та озброєння. Зазначено, що під час розслідування військових злочинів працівникові органу досудового розслідування потрібно проаналізувати й оцінити наявні в нього матеріали кримінального провадження, виокремити тактичні завдання, які слід вирішити, та з’ясувати необхідність і доцільність призначення товарознавчої експертизи майна, техніки та озброєння. Для цього варто співставити проміжні тактичні завдання розслідування із завданнями, які вирішуються під час проведення товарознавчої експертизи майна, техніки та озброєння. З’ясовано, що предмет товарознавчої експертизи майна, техніки та озброєння визначається у кожному конкретному кримінальному провадженню з урахуванням наявних вихідних даних і завдань, які підлягають вирішенню. Зазначено, що орієнтовний перелік питань, що вирішується під час проведення вказаної експертизи, визначений у Науково-методичних рекомендаціях з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень. Запропоновано з метою правильного формулювання питаннь, які ставляться перед експертом для їх вирішення під час проведення експертизи, попередньо проконсультуватися з експертом, який буде її проводити.

In the article it has been emphasized that finding out the circumstances that are subject to proof and are important for criminal proceedings requires special knowledge. It has been emphasized that in order to establish the value of military property, equipment and weapons, as well as their properties and characteristics during the pre-trial investigation of military crimes, special knowledge is used in the form of engaging an expert to conduct a commodity examination of military property, equipment and weapons. It has been noted that during the investigation of military crimes, the employee of the pre-trial investigation body needs to analyze and evaluate the materials of the criminal proceedings available to him, to single out the tactical tasks that should be solved, and to find out the necessity and expediency of appointing a commodity expert examination of property, equipment and weapons. For this, it is worth comparing the intermediate tactical tasks of the investigation with the tasks that are solved during the commodity examination of property, equipment and weapons. It has been found that the subject of commodity examination of property, equipment and weapons is determined in each specific criminal proceeding taking into account the available initial data and tasks to be solved. It has been noted that the approximate list of issues to be resolved during the specified examination is defined in the Scientific and Methodological Recommendations on Preparation and Appointment of Forensic Examinations and Expert Studies. In order to correctly formulate the questions that are put before the expert for their solution during the examination, it has been suggested to consult beforehand with the expert who will conduct it.

Определены особенности назначения товароведческой экспертизы военного имущества, техники и вооружения.
Features of the appointment of commodity examination of military property, techniques and weapons
Keywords: військові злочини; спеціальні знання; призначення експертизи; товарознавча експертиза; військове майно; військова техніка; військове озброєння; military crimes; special knowledge; appointment of expertise; commodity expertise; military property; military equipment; military weapons; военные преступления; специальные знания; назначение экспертизы; товароведческая экспертиза; военное имущество; военная техника; военное вооружение