Юридична відповідальність держави в позитивістській теорії права: науково-методологічні засади - Бакумов, О. С.; Bakumov, O. S.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-4003-1974 (Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. - 2017. - № 6, т. 4. - С. 3-10, 2017)
Стаття присвячена дослідженню науково-методологічних засад внеску юридичного позитивізму в розроблення проблематики юридичної відповідальності держави. Обґрунтовано визначальну роль теоретиків юридичного позитивізму. Відзначено, що такі розроблення спиралися на аналіз об’єктивного права європейських держав XIX - початку XX ст. та зумовлювали їхні зміни. Окреслено внесок юридичного позитивізму у формування концепцій адміністративного судочинства, конституційного судочинства та міжнародно-правової відповідальності держав, упровадження яких на практиці уможливили остаточну інсти-туціалізацію та процесуалізацію феномена юридичної відповідальності держави.

The article is sanctified to research of scientifically-methodological principles of payment of legal positivism in development of range of problems of legal responsibility of the state. The qualificatory role of theorists of legal positivism is reasonable in development of conception of legal responsibility of the state. It is marked that such developments leaned against the analysis of objective right for the European states ofXIX - to beginning ofXX of century and predetermined their changes. Payment oflegal positivism is outlined in forming of conceptions of the administrative rule-making, constitutional rule-making and international responsibility of the states introductions of that in practice did possible final institutionalization and to the processualization of phenomenon oflegal responsibility of the state.

Статья посвящена исследованию научно-методологических принципов вклада юридического позитивизма в разработку проблематики юридической ответственности государства. Обоснована определяющая роль теоретиков юридического позитивизма. Отмечено, что такие разработки основывались на анализе объективного права европейских государств XIX - начала XX в. и предопределяли их изменения. Очерчен вклад юридического позитивизма в формирование концепций административного судопроизводства, конституционного судопроизводства и международно-правовой ответственности государств, внедрение которых на практике сделали возможными окончательную институциализацию и процессуализацию феномена юридической ответственности государства.
Бакумов О. С. Юридична відповідальність держави в позитивістській теорії права: науково-методологічні засади / Бакумов О. С. // Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. - 2017. - № 6, т. 4. - С. 3-10.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; праворозуміння; юридична відповідальність держави; правова держава; позитивізм; емпіризм; раціоналізм; правопонимание; юридическая ответственность государства; правовое государство; позитивизм; эмпиризм; рационализм; state; legal subject; understanding of law; legal responsibility; legal state; positivism; empiricism; rationalism