Проблеми питання методики розслідування умисних убивств заручника або викраденої людини - Білик, Т. В.; Bilyk, T. V. (Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених : тези доп. учасників наук.-практ. конф. з нагоди святкування Дня науки (м. Харків, 15 трав. 2020 р.). – Харків : ХНУВС, 2020. – С. 33-35, 2020)
Розглянуто проблемні питання, передусім пов’язаних із відсутністю криміналістичної характеристики навмисних вбивств та окремих її видів, а саме, особливостей розслідування умисних вбивств заручника або викраденої людини в Україні. Наголошено на проведенні аналізу змін рівня та динаміки зареєстрованих в країні умисних вбивств як в цілому, так й окремих їх видів, задля раціонального застосування на практиці. Підкреслено актуальність проблеми формулюванні поняття, сутності, змісту та можливостей використання спеціальних знань, порядку залучення спеціалістів до участі у проведенні окремих слідчих (розшукових) дій, а також використання спеціальних знань у кримінальних провадженнях даної категорії.

Problematic issues are considered, primarily related to the lack of forensic characteristics of intentional murders and their individual types, namely, the peculiarities of the investigation of intentional murders of a hostage or abducted person in Ukraine. Emphasis is placed on conducting an analysis of changes in the level and dynamics of deliberate murders registered in the country, both in general and of their individual types, for rational application in practice. The relevance of the problem of formulating the concept, essence, content and possibilities of using special knowledge, the procedure for involving specialists in the conduct of individual investigative (search) actions, as well as the use of special knowledge in criminal proceedings of this category is emphasized.

Рассмотрены проблемные вопросы, прежде всего связанные с отсутствием криминалистической характеристики умышленных убийств и отдельных ее видов, а именно особенностей расследования умышленных убийств заложника или похищенного человека в Украине. Указано на проведение анализа изменений уровня и динамики зарегистрированных в стране умышленных убийств как в целом, так и отдельных их видов для рационального применения на практике. Подчеркнута актуальность проблемы в формулировании понятия, сущности, содержания и возможностей использования специальных знаний, порядка привлечения специалистов к участию в проведении отдельных следственных (розыскных) действий, а также использование специальных знаний в уголовных производствах данной категории.
Білик, Т. В. Проблеми питання методики розслідування умисних убивств заручника або викраденої людини / Тетяна Віталіївна Білик // Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених : тези доп. учасників наук.-практ. конф. з нагоди святкування Дня науки (м. Харків, 15 трав. 2020 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. – Харків : ХНУВС, 2020. – С. 33-35.
Keywords: Криміналістика. Criminalistics. Криминалистика; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; розслідування вбивств; murder investigation; расследование убийств; умисне вбивство; premeditated murder; умышленное убийство; методика розслідування злочинів; method of crime investigation; методика расследования преступлений; заручник; hostage; заложник; викрадена людина; kidnapped person; похищенный человек