Особливості протидії депортації та примусовому переміщенню громадян України в умовах воєнного стану - Гораш, О. С.; Horash, O. S.; Olena Horash (Злочинність і протидія їй в умовах війни та у повоєнній перспективі: міждисциплінарна панорама : зб. тез доп. Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 19 квіт. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 245-248, 2024)
Розглянуто проблему повернення українців, які були депортовані та примусово переміщені до РФ. Її вирішення має відбуватися без зволікань. Питання протидії цим злочинам, насамперед в умовах російської повномасштабної агресії проти України, вимагає прийняття ще більш серйозних, відповідних рішень та здійснення ще більш жорсткішого контролю з боку України та міжнародних організацій.

The issue of the return of Ukrainians who were deported and forcibly relocated to the Russian Federation was considered. It should be resolved without delay. The issue of combating these crimes, primarily in the context of Russia's full-scale aggression against Ukraine, requires the adoption of even more serious, appropriate decisions and the implementation of even stricter control on the part of Ukraine and international organizations.

Рассмотрена проблема возвращения украинцев, которые были депортированы и принудительно перемещены в РФ. Ее решение должно происходить без промедлений. Вопрос противодействия этим преступлениям, прежде всего в условиях российской полномасштабной агрессии против Украины, требует принятия еще более серьезных, соответствующих решений и еще более жесткого контроля со стороны Украины и международных организаций.
Keywords: депортація; deportation; депортация; примусове переміщення; forced displacement; принудительное перемещение; протидія злочинам проти людяности; combating crimes against humanity; противодействие преступлениям против человечности; воєнний стан; martial law; военное положение