Сутність процедур прийняття адміністративних актів при здійсненні превентивної діяльності Національної поліції України - Шевченко, В. М.; Shevchenko, V. M. (Держава та регіони. Серія: Право. – 2023. – № 4 (82). – С. 268-275, 2023)
Доведено, що процедури прийняття адміністративних актів при здійсненні превентивної діяльності Національної поліції України різняться залежно від того: 1) хто ініціює розгляд справи; 2) яка мета є бажаною до досягнення при його прийнятті; 3) правовими наслідками прийнятого рішення; 4) ступенем та способом втручання в правові відносини. Втім основний критерій для їхньої диференціації – джерело ініціативи, адже визначає не лише характер, мету та особливості її проведення, а і юридичну значимість цього процесу з формальної та юридичної сторін. Зокрема при заявному типі означених процедур, як правило, задовольняється потреба у здійснені правоохоронного обслуговування, яке з-поміж необхідності забезпечення приватного інтересу базується на потребі реалізації встановленого режиму функціонування конкретних правовідносин, що формують сферу суспільних відносин посиленої охорони. Водночас втручальний тип процедур прийняття адміністративних актів при здійсненні превентивної діяльності Національної поліції України об’єктивує необхідність активної участі поліцейських у процесах забезпечення громадського порядку і безпеки у спосіб запобігання потенційним порушенням, виявлення та припинення протиправних дій задля попередження їхнього виникнення у майбутньому. Уточнено, що процедури прийняття адміністративних актів при здійсненні превентивної діяльності Національної поліції України як правило мають втручальний характер, адже стосуються ситуацій, коли поліція проявляє свої функціональні обов’язки на підставі спеціальних повноважень (наприклад, під час проведення патрулювання здійснюється перевірка документів особи, опитування особи, поверхнева перевірка і огляд чи зупинення транспортного засобу в результаті якого може бути складено постанову про адміністративне правопорушення як різновид адміністративного акту) або з метою виконання законодавчих приписів у рамках інших процедурних етапів реалізації своєї діяльності.

It has been proven that the procedures for adopting administrative acts in the implementation of preventive activities of the National Police of Ukraine differ depending on: 1) who initiates the consideration of the case; 2) what goal is desirable to achieve upon its adoption; 3) legal consequences of the adopted decision; 4) degree and method of interference in legal relations. However, the main criterion for their differentiation is the source of the initiative, because it determines not only the nature, purpose and peculiarities of its implementation, but also the legal significance of this process from the formal and legal sides. In particular, with the declared type of the specified procedures, as a rule, the need for law enforcement service is satisfied, which, among the need to ensure private interest, is based on the need to implement the established mode of functioning of specific legal relations that form the sphere of public relations of enhanced protection. At the same time, the interventionist type of procedures for adopting administrative acts in the implementation of preventive activities of the National Police of Ukraine objectifies the need for active participation of police officers in the processes of ensuring public order and safety in order to prevent potential violations, identify and stop illegal actions in order to prevent their occurrence in the future. It is clarified that the procedures for adopting administrative acts in the implementation of preventive activities of the National Police of Ukraine are usually intrusive in nature, because they relate to situations when the police perform their functional duties on the basis of special powers (for example, during patrolling, a person’s documents are checked, a person is interviewed , surface inspection and inspection or stopping of a vehicle as a result of which a resolution on an administrative offense may be drawn up as a type of administrative act) or for the purpose of fulfilling legislative prescriptions within the framework of other procedural stages of the implementation of its activity.

Доказано, что процедуры принятия административных актов при осуществлении превентивной деятельности Национальной полиции Украины отличаются в зависимости от того: 1) кто инициирует рассмотрение дела; 2) какая цель желательна к достижению при его принятии; 3) правовыми последствиями принятого решения; 4) степенью и методом вмешательства в правовые дела. Впрочем, основной критерий для их дифференциации – источник инициативы, ведь определяет не только характер, цель и особенности ее проведения, но и юридическую значимость этого процесса с формальной и юридической сторон. В частности, при заявленном типе указанных процедур, как правило, удовлетворяется потребность в совершении правоохранительного обслуживания, которое при необходимости обеспечения частного интереса базируется на необходимости реализации установленного режима функционирования конкретных правоотношений, формирующих сферу общественных отношений усиленной охраны. В то же время, вмешательственный тип процедур принятия административных актов при осуществлении превентивной деятельности Национальной полиции Украины объективирует необходимость активного участия полицейских в процессах обеспечения общественного порядка и безопасности посредством предотвращения потенциальных нарушений, выявления и пресечения противоправных действий для предупреждения их возникновения в будущем. Уточнено, что процедуры принятия административных актов при осуществлении превентивной деятельности Национальной полиции Украины как правило носят вмешательственный характер, ведь касаются ситуаций, когда полиция проявляет свои функциональные обязанности на основании специальных полномочий (например, при проведении патрулирования осуществляется проверка документов лица, опрос лица , поверхностная проверка и осмотр или остановка транспортного средства в результате которого может быть составлено постановление об административном правонарушении как разновидность административного акта или с целью выполнения законодательных предписаний в рамках других процедурных этапов реализации своей деятельности.
The essence of procedures for adopting administrative acts in the implementation of preventive activities of the National Police of Ukraine
Keywords: забезпечення правопорядку; індивідуальний акт; Національна поліція України; охорона; превентивна діяльність; прийняття адміністративного акту; процедура; ensuring law and order; individual act; law enforcement; National Police of Ukraine; preventive activity; security; adoption of an administrative act; procedure; обеспечение правопорядка; индивидуальный акт; Национальная полиция Украины; охрана; превентивная деятельность; принятие административного акта