Права та обов’язки громадян у сфері інформаційної безпеки - Франків, Д. М.; Frankiv, D. M.; Колісник, Т. П.; Kolisnyk, T. P.; Колісник Тетяна Петрівна (Безпека у кіберсфері : зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Кам’янець-Подільський, 28 трав. 2025 р.). – Кам’янець-Подільський: ХНУВС, 2025. – С. 62-64, 2025)
Відзначено, що активна участь громадян у виявленні та повідомленні про кіберінциденти є критично важливою складовою національної системи кібербезпеки, сприяючи захисту як індивідуальної, так і колективної безпеки в цифровому просторі. Права та обов’язки громадян у сфері інформаційної безпеки є важливими для забезпечення загальної безпеки держави. Громадяни мають дотримуватися законів щодо захисту інформації, кібербезпеки, персональних даних та авторського права.

It was noted that the active participation of citizens in detecting and reporting cyber incidents is a critically important component of the national cybersecurity system, contributing to the protection of both individual and collective security in the digital space. The rights and obligations of citizens in the field of information security are important for ensuring the overall security of the state. Citizens must comply with laws on information protection, cybersecurity, personal data and copyright.
Keywords: інформаційна безпека; забезпечення кібербезпеки; права та обов’язки громадян; information security; ensuring cybersecurity; rights and obligations of citizens