Правовий інститут представництва неповнолітнього потерпілого як один з видів кримінальних процесуальних гарантій забезпечення прав та законних інтересів осіб у кримінальному провадженні - Кочура, О. О.; Kochura, O. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-0638-2911 (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. - 2013. - № 3(62). - С. 80-88, 2013)
Розглянуто поняття та систему кримінальних процесуальних гарантій, однією із складових якої є правовий інститут представництва неповнолітнього потерпілого. Проаналізовано поняття представництва як явища, що включає в себе правовідносини між потерпілим і представником та процесуальну діяльність представника. Визначено поняття законного представника, виділено коло осіб, які можуть бути законними представниками неповнолітнього потерпілого, а також розглянуто участь законних представників неповнолітніх потерпілих під час кримінального провадження.

The relevance of the research concerns the study of the conception and system of criminal procedural guarantees that includes: criminal procedural form; principles of criminal procedure; legal status of criminal procedure’s participants; possibility of using compulsion (restraint and other measures); judicial control; prosecutor’s supervision; departmental control; justification of judicial decisions and complicated procedure to make some of them (search, imprisonment, etc.); right for appeal against the actions and decisions of official bodies; legal responsibility. Criminal procedural guarantees of minor victims’ rights and interests are a set of specific procedural guarantees that consists of norms, principles, and requirements that provide protection of minor person’s rights, freedoms and legal interests. Representation at criminal procedure is a legal institute that consists of relationships between a victim and a representative and criminal activity of the representative. The author of the article defines conception of legal representation and the range of persons who could be minor victims’ legal representatives. The author researches participation of legal representatives in investigative actions. It is emphasized that grounds for legal representative participation in criminal proceedings are: existence of circumstances, which exclude participation of a minor victim and family relationships between legal representative and minor victim.

Рассмотрены понятие и система уголовных процессуальных гарантий, одной из составляющих которой является правовой институт представительства несовершеннолетнего потерпевшего. Проанализировано понятие представительства как явления, которое включает в себя правоотношения между потерпевшим и представителем и процессуальную деятельность представителя. Определено понятие законного представителя, очерчен круг лиц, которые могут быть законными представителями несовершеннолетнего потерпевшего, а также рассмотрено участие законных представителей несовершеннолетних потерпевших в ходе уголовного производства.
Representation of minor victims as procedural guarantee of keeping their rights and interests
Правовой институт представительства несовершеннолетнего потерпевшего как один из видов уголовных процессуальных гарантий обеспечения прав и законных интересов несовершеннолетнего потерпевшего
Кочура, О. О. Правовий інститут представництва неповнолітнього потерпілого як один з видів кримінальних процесуальних гарантій забезпечення прав та законних інтересів осіб у кримінальному провадженні / О. О. Кочура // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. - 2013. - № 3(62). - С. 80-88.
Кочура О. О. "Правовий інститут представництва неповнолітнього потерпілого як один з видів кримінальних процесуальних гарантій забезпечення прав та законних інтересів осіб у кримінальному провадженні." Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ 3 (2013): 80-88.
Keywords: Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; кримінальні процесуальні гарантії; неповнолітній потерпілий; неповнолітні; представництво; законний представник; близькі родичі; criminal procedural guarantees; minor victim; representation; legal representative; close relatives; minors; уголовные процессуальные гарантии; несовершеннолетний потерпевший; представительство; законный представитель; близкие родственники