Щодо особистості злочинця як соціально-психологічного явища - Мартиненко, А. В.; Martynenko, A. V. (Питання сучасної науки і права : матеріали ХІІ Всеукр. наук.-практ. конф. здобувачів вищ. освіти (м. Суми, 23 квіт. 2021 р.). – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2021. – С. 204-206, 2021)
Підкреслено, що соціально-психологічні ознаки особистості характеризуються спрямованістю особистості, її мотиваційною сферою, системою потреб та інтересів особи, які характеризують особистість злочинців. З цими характеристиками пов’язані різноманітні психічні патології та відхилення осіб, які скоїли злочин.

It is emphasized that the socio-psychological characteristics of the personality are characterized by the orientation of the personality, its motivational sphere, the system of needs and interests of the person, which characterize the personality of criminals. With these various mental pathologies and deviations of persons who have committed a crime are associated with the characteristics.

Подчеркнуто, что социально-психологические признаки личности характеризуются направленностью личности, ее мотивационной сферой, системой потребностей и интересов личности, характеризующих личность преступников. С этими характеристиками связаны разнообразные психические патологии и отклонения лиц, совершивших преступление.
Keywords: особистість; особистість злочинця; соціально-психологічні ознаки; personality; identity of the criminal; socio-psychological characteristics; личность; личность преступника; социально-психологические признаки