Плавання як засіб розвитку психофізичної підготовленості майбутнього офіцера Національної поліції України - Боровик, М. О.; Borovyk, M. O.; ORCID: http://orcid.org/0000-0003-0943-6735 (Збірник наукових праць "Педагогічні науки". – 2019. – № 86. – С .227-230, 2019)
У праці висвітлено питання, пов’язанні з удосконаленням психофізичної підготовленості майбутніх офіцерів Національної поліції України, які проходять навчання у вищих закладах освіти зі специфічними умовами навчання, за допомогою плавання. Подано поняття «плавання», проведена класифікація плавання на спортивне плавання, оздоровче плавання, плавання як спосіб пересування, плавання, яке пов’язане зі службовою діяльністю. Розкрито оздоровчий вплив плавання на організм людини загалом і на окремі його системи, такі як центрально-нервова система, дихальна система, серцево-судинна система, імунна система. Проведено аналіз фізичних якостей, що найбільше вдосконалюються засобами плавання. Розкрито поняття фізичної витривалості, розглянуто види фізичної витривалості, а саме: загальну витривалість, швидкісну витривалість і координаційну витривалість, наведено показники прояву фізичної витривалості. Запропонована 4-тижнева програма занять з плавання, яка спрямована на розвиток вищезазначених видів фізичної витривалості. Програма складається з двадцяти занять, п’ять занять на тиждень, і базується на основі загальноприйнятих методів фізичного розвитку: рівномірного, змінного, інтервального, повторного та змагального. Під час цих занять плавець виконує плавання різними способами, вільним стилем, за допомогою рухів тільки руками, за допомогою рухів тільки ногами, безперервне плавання вільним стилем. Установлено відсотковий приріст показників плавання на окремих дистанціях. Як додатковий фактор покращення психофізичної готовності поліцейського наведена методика виконання підводного плавання.

This paper covers issues related to the improvement of the psychophysical preparedness of future officers of the National Police of Ukraine, who are trained in higher education institutions with specific learning conditions through swimming. The concept of swimming is given, the classification of swimming on sporting swimming, recreational swimming, swimming as a way of movement, swimming which is related with service activity is carried out. The health effects of swimming on the human body as a whole and on its separate systems, such as: the central nervous system, the respiratory system, the cardiovascular system, the immune system, are revealed. The analysis of physical qualities, which are most perfected by swimming, is carried out. The concept of physical endurance is revealed, types of physical endurance are considered, namely general endurance, fast endurance and coordination endurance, indicators of manifestation of physical endurance are given. The 4-week program of swimming exercises, which is aimed at the development of the above types of physical endurance, is proposed. The program consists of twenty lessons, five lessons per week, and is based on generally accepted methods of physical development: rhythmical, variable, interval, repeat and competitive. During these classes, the swimmer performs swimming in different ways, freestyle, with the help of movements only with his hands, with the help of movements only with his feet, continuous swimming freestyle. The percent increment of the indicators of swimming at separate distances is given. As an additional factor for improving the psychophysical preparedness of a policeman, the method of diving is given.

В работе освещены вопросы, связанные с совершенствованием психофизической подготовленности будущих офицеров Национальной полиции Украины, которые проходят обучение в высших учебных заведениях со специфическими условиями обучения, с помощью плавания. Дано понятие «плавание», проведена классификация плавания на спортивное плавание, оздоровительное плавание, плавание как способ передвижения, плавание, связанное со служебной деятельностью. Раскрыто оздоровительное воздействие плавания на организм человека в целом и на отдельные его системы, такие как центрально-нервная система, дыхательная система, сердечнососудистая система, иммунная система. Проведен анализ физических качеств, которые наиболее совершенствуются средствами плавания. Раскрыто понятие физической выносливости, рассмотрены виды физической выносливости, а именно: общая выносливость, скоростная выносливость и координационная выносливость, приведены показатели проявления физической выносливости. Предложена 4-недельная программа занятий по плаванию, которая направлена на развитие вышеуказанных видов физической выносливости. Программа состоит из двадцати занятий, пять занятий в неделю, и базируется на основе общепринятых методов физического развития: равномерного, переменного, интервального, повторного и соревновательного. Во время данных занятий пловец выполняет плавания различными способами, свободным стилем, с помощью движений только руками, с помощью движений только ногами, непрерывное плавание вольным стилем. Установлен процентный прирост показателей плавания на отдельных дистанциях. Как дополнительный фактор улучшения психофизической готовности полицейского приведена методика выполнения подводного плавания.
Swimming as a means of development of psychophysical preparedness of the future officer of the National police of Ukraine
Боровик М. О. Плавання як засіб розвитку психофізичної підготовленості майбутнього офіцера Національної поліції України / Боровик М. О. // Збірник наукових праць "Педагогічні науки". – 2019. – № 86. – С .227-230.
Keywords: Фізична культура. Спорт. Physical Education. Sport. Физическая культура. Спорт; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Психологія. Рsychology. Психология; Юридична психологія. Legal psychology. Юридическая психология; поліцейський; плавання; фізична витривалість; психофізична підготовка; вольові якості; полицейский; плавание; физическая выносливость; психофизическая подготовка; волевые качества; policeman; swimming; physical endurance; psychophysical training; volitional qualities