До проблеми вдосконалення оплати праці державних виконавців - Грищенко, К. А.; Hryshchenko, K. A. (Науковий вісник публічного та приватного права. - 2019. - Вип. 2, т. 1. - С. 142-147, 2019)
Визначено можливі шляхи удосконалення оплати праці державних виконавців. Обґрунтовано, що в умовах, коли виконавець повинен довести своєму керівнику право на отримання відповідної винагороди, в останнього, за наявності двох чинних порядків нарахування винагороди, з’являється в руках досить суттєвий інструмент тиску на підлеглого йому виконавця, а отже, ця прогалина потребує негайного усунення шляхом скасування постанови КМУ від 11 березня 2015 р. № 126. Наголошено, що за результатами роботи та щорічного оцінювання службової діяльності державним службовцям можуть установлюватися премії. Допремій державного службовця належать: премія за результатами щорічного оцінювання службової діяльності; місячна або квартальна премія відповідно до особистого внеску державного службовця в загальний результат роботи державного органу. Звернуто увагу на законодавче унормування розміру посадового окладу державного виконавця. Посадовий оклад являє собою різновид тарифної ставки. Схема посадових окладів (тарифних ставок) працівників установ, закладів та організацій, що фінансуються з бюджету, формується на основі: мінімального розміру посадового окладу (тарифної ставки), встановленого Кабінетом Міністрів України; міжпосадових (міжкваліфікаційних) співвідношень розмірів посадових окладів (тарифних ставок) і тарифних коефіцієнтів. Зроблено висновок, що на сьогодні існує два однакових за юридичною силою та предметом правового регулювання нормативно-правових акти, що встановлюють різні розміри винагороди державних виконавців за фактичне виконання. У них закріплені не лише різні відсотки винагороди, але й різні вартісні величини, з огляду на які визначаються граничні межі винагороди. Так, у постанові «Про затвердження Порядку виплати винагород державним виконавцям та їх розмірів і розміру основної винагороди приватного виконавця» від 08.09. 2016 р. № 643 йдеться про прожитковий мінімум, а в постанові «Про затвердження Порядку виплати та розмірів винагород державному виконавцю» від 11 березня 2015 р. № 126 – про неоподатковуваний мінімум доходів громадян, який суттєво менший за прожитковий мінімум.

In the article, based on the analysis of scientific views of scientists and the norms of the current legislation of Ukraine, possible ways of improving the remuneration of government executives are identified. It is substantiated that in conditions where the performer must prove to his manager the right to receive the corresponding remuneration, the latter, in the presence of two existing procedures for the calculation of remuneration, appears in the hands of a sufficiently substantial tool of pressure on his subordinate executor, and therefore this gap requires immediate elimination by abolishing the CMU resolution dated March 11, 2015, No. 126. It is emphasized that the results of work and annual assessment of civil servants’ service can be awarded bonuses. The civil servant’s premiums include: the annual performance appraisal award; monthly or quarterly premium in accordance with the personal contribution of a civil servant to the overall result of the work of a public authority. Attention is drawn to the legislative normalization of the size of the salary of the state executor. The salary is a kind of tariff rate. The scheme of salaries (tariff rates) of employees of institutions, institutions and organizations financed from the budget is formed on the basis of: the minimum amount of salaries (tariff rate) established by the Cabinet of Ministers of Ukraine; inter-service (inter-qualification) ratios of the size of the salary (tariff rates) and tariff coefficients. It is concluded that today there are two identical in legal force and subject of legal regulation of legal acts, which establish different amounts of remuneration of state executors for actual implementation. They set not only different percentages of remuneration, but also different values of value in view of which the limits of remuneration are determined: in the Resolution "OnApproval of the Procedure for Payment of Remuneration to Public Contractors and Their Amounts and Amounts of the Main Remuneration of Private Contractor" of 08.09.2016 No. 643 refers to the subsistence minimum, and the Resolution “On Approval of the Procedure for Payment and Amounts of Remuneration to the State Bailiff” of March 11, 2015 No. 126 refers to the non-taxable minimum income of citizens, which is substantially less and the subsistence minimum.

В статье на основе анализа научных взглядов ученых и норм действующего законодательства Украины определены возможные пути усовершенствования оплаты труда государственных исполнителей.
Keywords: оплата праці; labor remuneration; оплата труда; державні виконавці; state performers; государственные исполнители; правове регулювання; legal regulation; правовое регулирование; законодавство; legislation; законодательство