Місце, роль і взаємодія Національної поліції України в системі суб’єктів протидії домашньому насильству - Саббатовський, В. Ю.; Sabbatovskyi, V. Yu. (Юридичний науковий електронний журнал. - 2024. - № 9. - С. 251-254, 2024)
У статті розглянуто сутність та особливості домашнього насильства, схарактеризовано систему взаємодії суб’єктів, які уповноважені здійснювати заходи щодо протидії домашньому насильству. Окреслено засади, на яких базується діяльність суб’єктів протидії насильству. Проаналізовано основні завдання, що постають у процесі протидії домашньому насильству, описано ряд дій, що здійснюють уповноважені суб’єкти Національної поліції задля виконання даних завдань. Установлено, що в системі протидії домашньому насильству Національна поліція України займає одну з ключових позицій. Вона виступає як публічний орган влади, який має реалізовувати спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, використовуючи, за необхідності, різноманітні заходи адміністративного примусу відносно кривдників. У результаті дослідження виявлено, що домашнє насильство стосується усіх соціальних груп, не зважаючи на рівень доходів, освіту, становище у суспільстві та інших факторів. Отож, явищу домашнього насильства та його протидії приділяють увагу не тільки правоохоронні органи, а й вчені, психологи, педагоги та уповноважені владні органи, такі як Міністерство соціальної політики, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, державні адміністрації та виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних рад, загальні служби підтримки постраждалих осіб, спеціалізовані служби. Особливу увагу приділено дослідженню повноважень, що покладено на відповідні підрозділи органів Національної поліції відповідно до закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Підсумовано, що поліцейські здійснюють свої повноваження, спираючись на міжнародні стандарти реагування правоохоронних органів на випадки домашнього насильства.

The article examines the definition and features of domestic violence, describes the system of interaction of subjects authorized to take measures to prevent and combat domestic violence. The principles on which the activities of the entities to prevent and counter violence are based are outlined. The main tasks that arise in the process of preventing and countering violence are analyzed, and a number of actions carried out by authorized subjects to fulfill these tasks are described. It was established that the National Police of Ukraine occupies one of the key positions in the system of combating domestic violence. It acts as a public authority that must implement special measures to prevent and counter domestic violence, using, if necessary, various measures of administrative coercion against offenders. As a result of the research, it was found that violence affects all social groups, regardless of income level, education, position in society and other factors. Therefore, not only law enforcement agencies pay attention to the phenomenon of domestic violence and its countermeasures, but also scientists, psychologists, teachers and authorized authorities such as the Ministry of Social Policy, local state administrations, local self-government bodies, state administrations and executive bodies of rural, settlement, city, district councils, general support services for victims, specialized services. Special attention is paid to the investigation of the powers assigned to the relevant units of the National Police, in accordance with the law "On Prevention and Counteraction of Domestic Violence". It was concluded that police officers exercise their powers based on international standards of response of law enforcement agencies to cases of domestic violence.

Исследованы роль, место, особенности и формы взаимодействия Национальной полиции Украины с другими властными субъектами и общественностью по противодействию домашнему насилию.
The place, role, and interaction of the National Police of Ukraine in the system of subjects against domestic violence
Keywords: Національна поліція; домашнє насильство; протидія домашньому насильству; завдання та обов’язки; суб’єкти; National Police; domestic violence; combating domestic violence; units of the National Police; tasks and duties; subjects; Национальная полиция; домашнее насилие; противодействие домашнему насилию; подразделения Национальной полиции; задачи и обязанности; субъекты