Normative and legal modern time terminology: problem application issues - Kozar, Yu.; Lazariev, V. V.; Лазарєв, В. В.; Kapitanenko, N.; Fomichov, K.; Horislavska, I.; Hlebova, N.; Лазарєв Віктор Вікторович (Journal of the University of Zulia. - 2023. - Vol. 14, № 41. - P. 510-525, 2023)
Метою дослідження є комплексний аналіз підходів до юридичного термінологічного використання в сучасному світі, висвітлення юридичних термінологічних особливостей. У статті використано загальнонаукові та спеціально-наукові методи дослідження, зокрема діалектичний, формально-логічний, аналізу та синтезу, формально-юридичний та інші методи наукового пізнання. Дослідження виявило особливості застосування юридичної термінології в сучасному світі. Підкреслюється, що правові поняття життєво необхідні для нормального функціонування правових інститутів. Зазначається, що більшість правових термінів спрямовані на однозначне та послідовне тлумачення правових текстів, які закріплені на нормативному рівні в різноманітних правових документах. Водночас межі великих предметних галузей є нечіткими, а використання їх у різних галузях права може спричинити, як наслідок, застосування різних критеріїв для встановлення сутності терміна. Зазначається, що юридичне термінологічне дослідження має бути зосереджене на елементах правового вирішення реальної життєвої проблеми.

The purpose of the research is a comprehensive analysis of approaches to the legal terminological use in the modern world, highlighting legal terminological peculiarities. The article uses general scientific and special-scientific research methods, in particular, dialectical, formal-logical, analysis and synthesis, formal-legal, and other methods of scientific knowledge. The study revealed application legal terminological peculiarities in the modern world. It is emphasized that legal concepts are vital for the proper functioning of legal institutions. It is noted that the majority of legal terms are aimed at unambiguous and consistent interpretation of legal texts, which are established at the normative level in various legal documents. At the same time, the boundaries of vast subject areas are unclear, and their use in different law areas may cause, as a result, the application of different criteria to establish the essence of the term. It is noted that the legal terminological research should focus on the legal solution elements to a real life problem.

Цель исследования – комплексный анализ подходов к использованию юридической терминологии в современном мире с выделением особенностей юридической терминологии. В статье используются общенаучные и специально-научные методы исследования, в частности диалектический, формально-логический, анализа и синтеза, формально-правовой и другие методы научного познания. В результате исследования выявлены особенности применения юридической терминологии в современном мире. Подчеркивается, что правовые концепции имеют жизненно важное значение для правильного функционирования правовых институтов. Отмечается, что большинство юридических терминов направлены на однозначное и последовательное толкование юридических текстов, которые закреплены на нормативном уровне в различных правовых документах. В то же время границы обширных предметных областей неясны, а их использование в разных областях права может привести, как следствие, к применению разных критериев для установления сущности термина. Отмечается, что правовое терминологическое исследование должно быть сосредоточено на элементах правового решения реальной жизненной проблемы.

El objetivo de la investigación es un análisis integral de los enfoques del uso terminológico jurídico en el mundo moderno, destacando las peculiaridades terminológicas jurídicas. El artículo utiliza métodos deinvestigación científicos generales y científicos especiales, en particular, métodos dialécticos, lógicos-formales, de análisis y síntesis, legales-formales y otros métodos de conocimiento científico. El estudio reveló peculiaridades terminológicas jurídicas de aplicación en el mundo moderno. Se enfatiza que los conceptos jurídicos son vitales para el buen funcionamiento de las instituciones jurídicas. Cabe señalar que la mayoría de los términos legales tienen como objetivo una interpretación inequívoca y coherente de los textos legales, que se establecen a nivel normativo en diversos documentos legales. Al mismo tiempo, los límites de vastas áreas temáticas no están claros y su uso en diferentes áreas del derecho puede provocar, como resultado, la aplicación de diferentes criterios para establecer la esencia del término. Se señala que la investigación terminológica jurídica debe centrarse en los elementos de solución jurídica a un problema de la vida real.
Keywords: terminology; law; conceptualization; information; legal systems; терминология; концептуализация; правовые системы; термінологія; концептуалізація; правові системи