Криміналістична класифікація злочинів у сфері службової діяльності - Пчеліна, О. В.; Pchelina, O. V.; Пчеліна Оксана Василівна (Jurnalul juridic national: teorie şi practică = Национальный юридический журнал: теория и практика. - 2014. - № 6 (Decembrie). - С. 267-271, 2015)
У статті з’ясовується сутність криміналістичної класифікації злочинів і її роль в упорядкуванні криміналістичних методик розслідування злочинів. Класифікація допомагає розробити практично адаптовані методики розслідування злочинів. Аналізуються підходи науковців до питання визначення критеріїв криміналістичної класифікації. Наводяться особливості кримінально-правової і кримінологічної класифікації злочинів. Визначаються класифікаційні критерії поділу злочинів. Вказується на необхідність використовувати подвійний критерій поділу - кримінально-правовий і криміналістичний. У якості критеріїв для криміналістичної класифікації визначених деліктів зазначаються такі: сфера виникнення відносин, на які посягають злочини; галузева специфіка; суб’єкт, на інтереси якого посягають конкретні злочинні діяння; різновид служби; форма вини; предмет посягання; злочинна мета; характеристики особи злочинця; способи реалізації злочинного задуму; масштаб.

Essence of forensic crime classification and its role for the ordering of methods of crime investigation are clarified in this article. Classification helps to develop practical methods adapted for investigating crimes. Scientific approaches to the determination of forensic classification criteria are analyzed. We present the features of criminal law and criminological classification of crimes. Classification criteria of crimes division is defined. We point to the need to use a dual criterion of division - criminal law and forensic. We use for forensic classification specified offenses such criteria as: the scope of occurrence of relations, which impinge crimes; industry-specific; subject, which impinge on the interests of specific criminal acts; kind of service; form of guilt; object of attack; criminal purpose; characteristics of the offender; ways to implement the criminal plan; scope.

В статье выясняется сущность криминалистической классификации преступлений и ее роль в составлении криминалистических методик расследования преступлений. Классификация помогает разработать практически адаптированые методики расследования преступлений. Анализируются подходы ученых к вопросу определения критериев криминалистической классификации. Приводятся особенности уголовно-правовой и криминологической классификации преступлений. Определяются классификационные критерии разделения преступлений. Указывается на необходимость использовать двойной критерий разделения - уголовно-правовой и криминалистический. В качестве критериев для криминалистической классификации определенных деликтов указываются следующие: сфера возникновения отношений, на которые посягают преступления; отраслевая специфика; субъект, интересы которого посягают конкретные преступные деяния; разновидность службы; форма вины; предмет посягательства; преступная цель; характеристики личности преступника; способы реализации преступного замысла; масштаб.
Keywords: Криміналістика. Criminalistics. Криминалистика; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; криміналістична класифікація злочинів; криміналістична методика; злочини у сфері службової діяльності; криминалистическая классификация преступлений; криминалистическая методика; преступления в сфере служебной деятельности; criminalistical crime classification; classification criteria; methods of investigating; crimes in the field of service activity