Волонтерство в Україні: минуле, сучасність, майбутнє - Чикіт, К. Р.; Chykit, K. R.; Головко, О. В.; Holovko, O. V. (Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. – Харків : ХНУВС, 2024. – С. 44-45, 2024)
Зазначено, що волонтерство- це соціальний феномен сучасного суспільства на найвищому етапу його розвитку – громадянського суспільства. Підкреслено, що зараз волонтерська діяльність стала атрибутом соціалізації особистості і чинником соціальної висхідної мобільності.

It is noted that volunteering is a social phenomenon of modern society at the highest stage of its development - civil society. It is emphasized that now volunteer activity has become an attribute of socialization of the individual and a factor of social upward mobility.

Отмечено, что волонтерство – это социальный феномен современного общества на высшем этапе его развития – гражданского общества. Подчеркнуто, что в настоящее время волонтерская деятельность стала атрибутом социализации личности и фактором социальной восходящей мобильности.
Keywords: волонтерство; волонтерська діяльність; Україна; генезис; volunteering; volunteer activity; Ukraine; genesis; волонтерская деятельность; Украина