Визначення вичерпного переліку організаційно-правових форм юридичних осіб: ідеальність і реальність сьогодення - Жорнокуй, Ю. М.; Zhornokui, Yu. M.; Жорнокуй Юрій Михайлович (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 98-й річниці від дня народження О. А. Пушкіна (м. Вінниця, 19 трав. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 36-39, 2023)
Зазначено, що нормативні приписи інституту юридичної особи потребують свого перегляду, це зумовлено процесами інтеграції та економічними зрушеннями, які відбуваються у світовій економіці. Дотримуючись норм передових економік Європи, в Україні обрано підхід, за яким ЦК України, як основоположний акт приватного права, повинен визначати вичерпний перелік організаційно- правових форм юридичних осіб з одночасною відмовою від їх архаїчних конструкцій. Запропоновано, з метою удосконалення чинного нормативного масиву, у Законі України «Про фінансові послуги та фінансові компанії» слід словосполучення «фінансова компанія» замінити на словосполучення «фінансове підприємницьке товариство», а «публічна компанія» на «публічне акціонерне товариство».

It is noted that the regulatory prescriptions of the institute of a legal entity need to be revised, this is due to the processes of integration and economic shifts occurring in the world economy. Adhering to the norms of advanced European economies, in Ukraine the approach was chosen, according to which the Central Committee of Ukraine, as a fundamental act of private law, should define an exhaustive list of organizational and legal forms of legal entities with a simultaneous rejection of their archaic structures. It is proposed that, in order to improve the current regulatory framework, in the Law of Ukraine "On Financial Services and Financial Companies" the phrase "financial company" should be replaced by the phrase "financial entrepreneurial company", and "public company" to "public joint-stock company".

Отмечено, что нормативные предписания института юридического лица нуждаются в пересмотре, это обусловлено процессами интеграции и экономическими сдвигами, происходящими в мировой экономике. Соблюдая нормы передовых экономик Европы, в Украине избран подход, согласно которому ГК Украины, как основополагающий акт частного права, должен определять исчерпывающий перечень организационно-правовых форм юридических лиц с одновременным отказом от их архаических конструкций. Предложено, с целью усовершенствования действующего нормативного массива, в Законе Украины «О финансовых услугах и финансовых компаниях» следует словосочетание «финансовая компания» заменить словосочетанием «финансовое предпринимательское общество», а «публичная» компания» на «публичное акционерное общество».
Keywords: юридична особа; legal entity; юридическое лицо; організаційно-правові форми; organizational and legal forms; организационно-правовые формы; законодавство; legislation; законодательство