Конституційно-правове регулювання державно-церковних відносин в Україні - Пістренко, Н. С.; Pistrenko, N. S. (Шлях успіху і перспективи розвитку (до 26 річниці заснування Харківського національного університету внутрішніх справ) : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 листоп. 2020 р.). - Харків : ХНУВС, 2020.- С. 405-406., 2020)
Зазначено, що конституційно-правове регулювання відносин церкви та держави може бути сформульовано як центральний, стрижневий елемент правового регулювання, який здійснює цілеспрямований позитивний правовий вплив на сферу взаємних відносин різноманітних релігійних конфесій, з одного боку, та держави й релігійних конфесій – з іншого. Разом з тим, необхідна органічно побудована система різноманітних засобів, що в єдності складають відповідний механізм, який не лише розкриває сутність тих чи інших державно-правових відносин (управлінських, фінансових, державного та місцевого будівництва тощо), але й сприяє виробленню шляхів його подальшого вдосконалення. Отмечено, что конституционно-правовое регулирование отношений церкви и государства может быть сформулировано как центральный, стержневой элемент правового регулирования, оказывающий целенаправленное положительное правовое влияние на сферу взаимных отношений различных религиозных конфессий, с одной стороны, и государства и религиозных конфессий – с другой. Вместе с тем, необходима органически построенная система разнообразных средств, в единстве составляющих соответствующий механизм, который не только раскрывает сущность тех или иных государственно-правовых отношений (управленческих, финансовых, государственного и местного строительства и т.п.), но и способствует выработке путей дальнейшего совершенствования. It is noted that the constitutional and legal regulation of relations between church and state can be formulated as a central, pivotal element of legal regulation that has a purposeful positive legal impact on the sphere of mutual relations between various religious denominations, on the one hand, and the state and religious denominations, on the other. At the same time, an organically built system of various means is needed, which in unity make up an appropriate mechanism that not only reveals the essence of certain state-legal relations (managerial, financial, state and local construction, etc.), but also contributes to the development of ways further improvement.
Пістренко Н. С. Конституційно-правове регулювання державно-церковних відносин в Україні / Н. С. Пістренко // Шлях успіху і перспективи розвитку (до 26 річниці заснування Харківського національного університету внутрішніх справ) : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 20 листоп. 2020 р.) / редкол.: Д. В. Швець (голова), О. М. Бандурка, С. М. Гусаров та ін.; МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ. - Харків : ХНУВС, 2020.- С. 405-406.
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; державно-церковні відносини; государственно-церковные отношения; state-church relations; правове регулювання; правовое регулирование; egal regulation; партнерські стосунки з релігійними організаціями; партнерские отношения с религиозными организациями; partnerships with religious organizations; конституційно-правове регулювання; конституционно-правовое регулирование; constitutional and legal regulation