Захист прав дітей на прифронтових територіях: досвід Національної поліції та громадських організацій - Грідіна, Н. Ю.; Hridina, N. Yu. (Захист та дотримання прав громадян органами Національної поліції України в умовах воєнного стану : тези доп. учасників наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 7 груд. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 189-191, 2023)
Зазначено, що захист прав дітей здійснюється за допомогою реалізації комплексу принципів, відображених у законодавстві, а також діяльності спеціалізованих органів державної влади, які спрямовані безпосередньо на усунення проблем при реалізації прав неповнолітніх, їх відновлення, а також покарання осіб, винних у порушенні цих прав. Для ефективнішого виконання обов’язків щодо дотримання прав дитини, які мешкають у прифронтовій або бойовій зоні, доцільно розширити співпрацю держави з відповідними неурядовим організаціями та іншими складовими частинами громадянського суспільства та сприяти їм у проведенні відповідної діяльності.

It is noted that the protection of children's rights is carried out through the implementation of a set of principles reflected in legislation, as well as the activities of specialized state authorities, which are aimed directly at eliminating problems in the implementation of the rights of minors, their restoration, as well as punishing those guilty of violating these rights. In order to more effectively fulfill the obligations regarding the observance of the rights of children who live in the front-line or combat zone, it is advisable to expand the cooperation of the state with relevant non-governmental organizations and other constituent parts of civil society and to assist them in carrying out relevant activities.

Отмечено, что защита прав детей осуществляется посредством реализации комплекса принципов, отраженных в законодательстве, а также деятельности специализированных органов государственной власти, направленных непосредственно на устранение проблем при реализации прав несовершеннолетних, их восстановление, а также наказание лиц, виновных в нарушении этих прав. Для более эффективного выполнения обязанностей по соблюдению прав ребенка, проживающих в прифронтовой или боевой зоне, целесообразно расширить сотрудничество государства с соответствующими неправительственными организациями и другими составными частями гражданского общества и содействовать им в осуществлении соответствующей деятельности.
Keywords: Національна поліція України; National Police of Ukraine; Национальная полиция Украины; громадські організації; public organizations; общественные организации; захист прав дітей; protection of children's rights; защита прав детей; прифронтові території; frontline territories; прифронтовые территории