Problems and prospects of using digital technologies in financing social protection mechanisms for military personnel - Brusakova, O. V.; Брусакова, О. В.; Hetmanets, O. P.; Гетманець, О. П.; Гетманець Ольга Петрівна; Оксана Брусакова (Актуальні питання у сучасній науці. - 2023. - № 8(14). - С. 257-265, 2023)
Аргументовано, що соціальний захист слід тлумачити як комплекс державних та суспільних заходів, спрямованих на забезпечення мінімальних соціальних стандартів, прав та потреб населення, зокрема його найбільш уразливих груп. Відзначено, що головною метою фінансування соціального захисту є забезпечення рівних можливостей та соціальної справедливості, а також зменшення рівня соціальної несправедливості у суспільстві. Наголошено, що на сьогодні ключовими проблемами використання цифрових технологій у фінансуванні механізмів соціального захисту військовослужбовців: 1) недостатній рівень та якість автоматизації та цифровізації суб’єктів соціального забезпечення в Україні; 2) низька ефективність кібербезпеки; 3) недоступність цифрових сервісів, адже не всі військовослужбовці мають доступ до цифрових технологій, тому числі й до мережі Інтернет та/або мобільного зв'язку; 4) відсутність інтеграції та злагодженості інформаційних систем, а також централізованої бази даних; 5) високі корупційні ризики; 6) недостатня інформаційна підтримка військовослужбовців; 7) відсутність стандартизації та єдиної методології. Констатовано, що з метою подолання окреслених вище проблем вважаємо за необхідне: по-перше, розробити спеціальне програмне забезпечення, яке буде призначене для автоматизації процесів фінансування механізмів соціального захисту військовослужбовців. Це можуть бути системи для обліку та контролю фінансових потоків, спеціальні електронні платіжні системи, веб-портали для зручного доступу до інформації про соціальний захист тощо; по-друге, впровадження цифрових ідентифікаторів та систем аутентифікації, що дозволять ефективно і безпечно ідентифікувати військовослужбовців, а також виконувати перевірку за станом дотримання їх прав на отримання соціальних пільг та допомоги; по-третє, вдосконалення системи електронного документообігу, який сприятиме швидшому та точнішому розрахунку та виплаті соціальних пільг; по-четверте, особливу увагу слід звернути на кібербезпеку, що дасть можливість забезпечити надійний захист персональних даних військовослужбовців, а також інформаційних систем від хакерських атак та несанкціонованого доступу; поп’яте, необхідно приділити увагу питанню інформаційної освіти військовослужбовців та подальшої їх підтримки як користувачів відповідних послуг.

It has been argued that social protection should be interpreted as a complex of state and social measures aimed at ensuring minimum social standards, rights and needs of the population, in particular its most vulnerable groups. It has been noted that the main goal of financing social protection is to ensure equal opportunities and social justice, as well as to reduce the level of social injustice in society. It has been emphasized that today the key problems of the use of digital technologies in the financing of social protection mechanisms for military personnel are: 1) insufficient level and quality of automation and digitalization of social security entities in Ukraine; 2) low effectiveness of cyber security; 3) unavailability of digital services, because not all the servicemen and women have access to digital technologies, including the Internet and/or mobile communications; 4) lack of integration and coherence of information systems, as well as a centralized database; 5) high corruption risks; 6) insufficient informational support of servicemen and women; 7) lack of standardization and uniform methodology It has been established that in order to overcome the problems outlined above, we consider it necessary: first, to develop special software, which will be designed to automate the processes of financing the mechanisms of social protection of military personnel. These can be systems for accounting and control of financial flows, special electronic payment systems, web portals for convenient access to information on social protection, etc.; secondly, the introduction of digital identifiers and authentication systems, which will allow effective and safe identification of military personnel, as well as verification of compliance with their rights to receive social benefits and assistance; thirdly, improving the system of electronic document circulation, which will contribute to faster and more accurate calculation and payment of social benefits; fourth, special attention should be paid to cyber security, which will make it possible to ensure reliable protection of personal data of military personnel, as well as information systems from hacker attacks and unauthorized access; fifth, it is necessary to pay attention to the issue of information education of military personnel and their further support as users of relevant services.

Аргументировано, что социальную защиту следует толковать как комплекс государственных и общественных мероприятий, направленных на обеспечение минимальных социальных стандартов, прав и потребностей населения, в частности его наиболее уязвимых групп. Отмечено, что главной целью финансирования социальной защиты есть обеспечение равных возможностей и социальной справедливости, а также уменьшение уровня социальной несправедливости в обществе. Выделены ключевые проблемы использования цифровых технологий в финансировании механизмов социальной защиты военнослужащих.
Проблеми та перспективи використання цифрових технологій у фінансуванні механізмів соціального захисту військовослужбовців
Keywords: цифрові технології; фінансові механізми; соціальний захист; військовослужбовці; digital technologies; financial mechanisms; social protection; military personnel; цифровые технологии; финансовые механизмы; социальный защита; военнослужащие