Інститут електронної петиції в Естонії: досвід для України - Лубенець, С. А.; Lubenets, S. A.; ORCID: https://orcid.org/0000-0001-7168-5471 (Правова наука і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції: матеріали ХІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 24-25 трав. 2019 р.) / МВС України, Сум. філія Харків. нац. ун-ту внутр. справ. – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2019. – С. 25-27., 2019)
Зазначено, що з огляду на дефіцит інструментів прямої демократії в Україні та курс державної зовнішньої політики на євроінтеграцію, критерієм успішності якого є зокрема і ефективний розвиток інститутів демократії, Україні слід звернути увагу на досвід Естонії в цьому питанні. Адже ця країна в короткий проміжок часу, не вдаючись до складних процедур конституційних змін, знайшла дієвий спосіб вирішення проблеми реалізації народом його суверенного права на законодавчу ініціативу.

It was noted that given the lack of instruments of direct democracy in Ukraine and the course of the state foreign policy towards European integration, the success criterion of which is, in particular, the effective development of democratic institutions, Ukraine should pay attention to Estonia's experience in this matter. After all, this country in a short time, without resorting to complex procedures of constitutional changes, found an effective way to solve the problem of the people exercising their sovereign right to legislative initiative.

Отмечено, что учитывая дефицит инструментов прямой демократии в Украине и курс государственной внешней политики на евроинтеграцию, критерием успешности которого является, в частности, эффективное развитие институтов демократии, Украине следует обратить внимание на опыт Эстонии в этом вопросе. Ведь эта страна в короткое время, не прибегая к сложным процедурам конституционных изменений, нашла действенный способ решения проблемы реализации народом его суверенного права на законодательную инициативу.
Лубенець, С. А. Інститут електронної петиції в Естонії: досвід для України / С. А. Лубенець // Правова наука і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції: матеріали ХІІ Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Суми, 24-25 трав. 2019 р.) / МВС України, Сум. філія Харків. нац. ун-ту внутр. справ. – Суми: Видав. дім «Ельдорадо», 2019. – С. 25-27.
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; зарубіжний досвід; зарубежный опыт; overseas experience; інститут електронної петиції; институт электронной петиции; institute of electronic petition; е-петиції; е-петиции; e-petition; досвід Естонії; опыт Эстонии; Estonian experience; електронні петиції; электронные петиции; electronic petitions