Digitalization of the activities of the ECtHR in civil and commercial proceedings and the problems of their enforcement: international legal experience - Kryvosheina, I.; Zhornokui, V. H.; Жорнокуй, В. Г.; Kronda, O.; But, I.; Panfilov, O.; Жорнокуй Валентина Григорівна (Amazonia Investiga. – 2022. – Vol. 11, № 59. – P. 35-42, 2022)
Стаття присвячена дослідженню зарубіжного досвіду цифровізації діяльності судових органів у справах цивільного та господарського провадження та діджиталізації діяльності ЄСПЛ. Дослідники проаналізували роль, яку виконують цифрові технології в контексті здійснення судочинства та виконання рішень судів. Метою роботи є дослідження нової технологічної реальності, в тому числі функціонування ЄСПЛ та розгляду справ у сфері господарського та цивільного провадження таким судом в умовах діджиталізації, аналіз проблемних питань виконання рішень юрисдикційних органів, а також детальний розгляд міжнародноправового досвіду цифровізації судочинства та виконавчих служб. Об’єктом дослідження є суспільні відносини, пов’язані з цифровізацією діяльності судових органів та органів примусового виконання рішень. Предметом дослідження є міжнародно-правовий досвід цифровізації діяльності ЄСПЛ у справах цивільного та господарського провадження, а також проблемні питання примусового виконання. Методологію дослідження складають такі методи, як: формальнологічний, аналіз, синтез, абстрагування, індукції та дедукції, історичний, системний, соціолого-правовий, порівняльно-правовий. В результаті проведеного дослідження доведено, що подальша цифровізація діяльності ЄСПЛ дозволить істотно вдосконалити розгляд справ та забезпечити доступ до правосуддя ширшому колу осіб.

The article is devoted to the study of the foreign experience of digitalization of the activities of judicial bodies in civil and commercial proceedings and the digitalization of the activities of the ECtHR. The researchers analyzed the role played by digital technologies in the context of the implementation of judicial proceedings and enforcement of law decisions. The purpose of the work is the study of the new technological reality, including the functioning of the ECtHR and the consideration of cases in the field of economic and civil proceedings by such a court in conditions of digitalization, the analysis of problematic issues of the implementation of decisions of jurisdictional bodies, as well as a detailed examination of the international legal experience of digitalization of the judiciary and execution services. The object of the study is the social relations related to the digitalization of the activities of judicial bodies and enforcement bodies. The subject of the study is the international legal experience of digitalization of the activity of the ECtHR in civil and commercial proceedings, as well as problematic issues of enforcement. The research methodology consists of such methods as formallogical, analysis, synthesis, abstraction, induction and deduction, historical, systemic, sociological-legal, and comparative-legal. As a result of the conducted research, it has been proven that the further digitalization of the ECtHR will allow to significantly improve the consideration of cases and ensure access to justice for a wider range of people.

Статья посвящена исследованию зарубежного опыта цифровизации деятельности судебных органов по делам гражданского и хозяйственного производства и диджитализации деятельности Европейского суда по правам человека.
Цифровізація діяльності ЄСПЛ у справах цивільного та господарського провадження та проблеми їх примусового виконання: міжнародно-правовий досвід
Keywords: publikatsii u WoS; European Court of Human Rights; digitalization; civil proceedings; commercial proceedings; international cooperation; Європейський суд з прав людини; цифровізація; цивільне провадження; господарське провадження; міжнародна співпраця; Европейский суд по правам человека; цифровизация; гражданское производство; хозяйственное производство; международное сотрудничество