Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод судом при розгляді цивільних справ - Кройтор, В. А.; Kroytor, V. A.; ORCID: http://orcid.org/0000-0002-1849-5721 (Актуальні проблеми правової науки і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції : матеріали ХІ Міжнародної науково-практичної конференції (18-19 травня 2018 року, м. Суми). – Суми, 2018. – С. 39-41., 2018)
Вдосконалення судових процедур в сфері здійснення правосуддя з цивільних справ та моделі цивільного судочинства детерміновано тією обставиною, що Україною 17.07.1997 р. ратифіковано Конвенцію про захист прав людини і основних свобод від 04.11.1950 р. Це покладає на Україну обов’язок дотримання тих вимог щодо захисту прав людини, які визначені європейською спільнотою, а, перш за все, вимог щодо доступності правосуддя та права людини на справедливий судовий розгляд. З метою створення гарантій реалізації зазначених конвенційних вимог до правосуддя, у тому числі і з цивільних справ необхідно створити такі судові процедури та модель цивільного судочинства, які б були спроможні забезпечили реалізацію права на справедливий судовий розгляд. Застосування судами Конвенціі̆ має здійснюватися з урахуванням практики Європейського суду з прав людини задля унеможливлення будь-якого порушення Конвенціі̆. Тому судам при ухваленні рішень слід враховувати постанови ЄСПЛ, в яких дається тлумачення положень ЄКПЛ і які потребують застосування в конкретній справі.

The improvement of judicial procedures in the field of justice in civil cases and the model of civil justice is determined by the fact that on July 17, 1997, Ukraine ratified the Convention on the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms of November 4, 1950. This imposes on Ukraine the obligation to comply with those requirements regarding the protection of human rights, which are defined by the European community, and, above all, the requirements for access to justice and the human right to a fair trial. In order to create guarantees for the implementation of the specified conventional requirements for justice, including in civil cases, it is necessary to create such court procedures and a model of civil justice that would be able to ensure the realization of the right to a fair trial. The application of the Convention by the courts has be carried out taking into account the practice of the European Court of Human Rights in order to prevent any violation of the Convention. Therefore, when making decisions, courts should take into account the rulings of the ECtHR, which provide an interpretation of the provisions ECHR and which require application in a specific case.

Совершенствование судебных процедур в сфере осуществления правосудия по гражданским делам и модели гражданского судопроизводства детерминировано тем обстоятельством, что Украиной 17.07.1997 г. ратифицирована Конвенция о защите прав человека и основных свобод от 04.11.1950 г. Это возлагает на Украину обязанность соблюдения этих требований защиты прав человека, которые определены европейским сообществом, и, прежде всего, требований относительно доступности правосудия и права человека на справедливое судебное разбирательство. С целью создания гарантий реализации указанных конвенционных требований к правосудию, в том числе и по гражданским делам, необходимо создать такие судебные процедуры и модель гражданского судопроизводства, которые могли бы обеспечить реализацию права на справедливое судебное разбирательство. Применение судами Конвенции должно осуществляться с учетом практики Европейского суда по правам человека для предотвращения любого нарушения Конвенции. Поэтому судам при принятии решений следует учитывать постановления ЕСПЧ, в которых дается толкование положений ЕКПЧ и нуждающихся в применении в конкретном деле.
Кройтор, В. А. Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод судом при розгляді цивільних справ / Володимир Андрійович Кройтор/ Актуальні проблеми правової науки і державотворення в Україні в контексті правової інтеграції : матеріали ХІ Міжнародної науково-практичної конференції (18-19 травня 2018 року, м. Суми) / Сумська філія Харківського національного університету внутрішніх справ. – Суми: Видавничий дім «Ельдорадо», 2018. – С. 39-41.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Цивільно-процесуальне право. Civil and Procedure Law. Гражданское процессуальное право; Конвенцію про захист прав людини і основних свобод 1950 р.; Convention on the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms of 1950; Конвенция о защите прав человека и основных свобод 1950 г.; Європейський суд з прав людини; European Court of Human Rights; Европейский суд по правам человека