Психологічні особливості прояву бойового стресу у військовослужбовців залежно від досвіду ПТСР - Шевчук, А. А.; Shevchuk, A. A. (Психологічні та педагогічні проблеми професійної освіти та патріотичного виховання персоналу системи МВС України : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Вінниця, 29 берез. 2024 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2024. – С. 304-307, 2024)
Подано результати емпіричного дослідження психологічних особливостей прояву бойового стресу у військовослужбовців залежно від досвіду ПТСР. Окреслено психологічні наслідки й взаємозв’язки факторів впливу. Експериментально доведено, що військовослужбовці з ознаками ПТСР мають вищий рівень гострих стресових розладів, сильніше реагують на емоційні стрес-фактори, мають вищий рівень особистісної тривожності, яка підсилює ситуативну тривожність, а також їм важче відволікатися від військових ситуацій.

The results of an empirical study of the psychological features of the manifestation of combat stress in servicemen depending on the experience of PTSD are presented. The psychological consequences and interrelationships of influencing factors are outlined. It has been experimentally proven that servicemen with signs of PTSD have a higher level of acute stress disorders, react more strongly to emotional stressors, have a higher level of personal anxiety, which increases situational anxiety, and it is also more difficult for them to be distracted from military situations.

Представлены результаты эмпирического исследования психологических особенностей проявления боевого стресса у военнослужащих в зависимости от опыта ПТСР. Обозначены психологические последствия и взаимосвязи факторов воздействия. Экспериментально доказано, что военнослужащие с признаками ПТСР имеют более высокий уровень острых стрессовых расстройств, сильнее реагируют на эмоциональные стресс-факторы, имеют более высокий уровень личностной тревожности, которая усиливает ситуативную тревожность, а также им труднее отвлекаться от военных ситуаций.
Keywords: бойовий стрес; ПТСР; посттравматичний стресовий розлад; військовослужбовці; емпіричне дослідження; стрес-фактори; combat stress; PTSD; post-traumatic stress disorder; military personnel; empirical research; stress factors; боевой стресс; посттравматическое стрессовое расстройство; военнослужащие; эмпирическое исследование; стресс-факторы