До питання про правове регулювання захисту дітей в Україні - Кириченко, Т. С.; Kirichenko, T. S. (Проблеми цивільного права та процесу : тези доп. учасників наук.-практ. конф., присвяч. 98-й річниці від дня народження О. А. Пушкіна (м. Вінниця, 19 трав. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 202-206, 2023)
Наголошено, що захист прав дитини – це багатогранний процес, який спрямований на те, щоб надати дитині більше гарантій захисту прав для безпеки та розвитку її особистості. Зазначено, що в Україні основні підходи до осмислення й реалізації прав дітей, визначених міжнародним та вітчизняним законодавством, протягом останнього часу істотно змінилися. Це пов’язано з посиленням уваги з боку держави до інтересів дітей, удосконаленням механізму контролю за дотриманням чинного законодавства у сфері охорони дитинства, розвитком інституцій соціально-правового захисту дітей та багатьма іншими факторами.

It is emphasized that the protection of the rights of the child is a multifaceted process, which is aimed at providing the child with more guarantees of the protection of rights for the safety and development of his personality. It is noted that in Ukraine the main approaches to understanding and implementation of children's rights defined by international and domestic legislation has changed significantly in recent times. It is connected with the increased attention of the state to the interests of children, the improvement of the mechanism of control over compliance with the current legislation in the field of childhood protection, the development of institutions of social and legal protection of children and many other factors.

Отмечено, что защита прав ребенка – это многогранный процесс, направленный на то, чтобы предоставить ребенку больше гарантий защиты прав для безопасности и развития его личности. Отмечено, что в Украине основные подходы к осмыслению и реализации прав детей, определенных международным и отечественным законодательством, за последнее время существенно изменились. Это связано с усилением внимания со стороны государства к интересам детей, усовершенствованием механизма контроля за соблюдением действующего законодательства в сфере охраны детства, развитием институтов социально-правовой защиты детей и многими другими факторами.
Keywords: діти; children; дети; захист прав дитини; protection of children's rights; защита прав ребенка; правове регулювання; legal regulation; правовое регулирование; міжнародні документи; international documents; международные документы; Україна; Ukraine; Украина; Конвенція; Convention; Конвенция