Legal mechanism to ensure national security in the field of use of natural resources - Shumilo, O. M.; Шуміло, О. М.; Lytvyn, I.; Shablystyi, V.; Kornyakova, T.; Popovich , I. (Entrepreneurship and Sustainability Issues. - 2021. - Vol. 8, № 3(March). - P. 455-470, 2021)
Правовою основою національної безпеки України є Конституція України, відповідно до якої розробляються закони, доктрини, концепції, стратегії та програми, що визначають цілі та орієнтири політики національної безпеки Української держави з метою своєчасного виявлення, запобігання та нейтралізації реальних і потенційних загроз національним інтересам України. Україна належить до країн з дефіцитом власних природних вуглеводневих ресурсів. Відсутність необхідних резервів, залежність від імпорту енергоносіїв становлять загрозу енергетичній безпеці країни. Трансформація нафтогазового комплексу України та створення ефективної організаційної моделі має забезпечити достатній контроль за напрямами діяльності для забезпечення ефективного ресурсоспоживання нафтогазового сектору економіки, згрупованих у відповідні блоки. Блоки мають містити напрямки дій для досягнення ефекту та подальшого розвитку галузі, а також для забезпечення ефективного контролю. Зроблено висновки щодо розвитку нафтогазового комплексу України, запропоновано шляхи вдосконалення за допомогою методики SWOT-аналізу. Тобто автор проаналізував нафтогазовий сектор з точки зору наявних і потенційних можливостей, загроз, переваг і недоліків. При цьому передбачені вимоги Третього енергопакету щодо відокремлення транспортної функції від газодобувного та газопостачального бізнесу, а також враховано, що оператор виводиться зі структури вертикально інтегрованої компанії та не пов'язаний з ним юридичними, фінансовими та управлінськими зв'язками. Успіх модернізації має стати важливим рушієм реформування всього державного нафтогазового сектору української економіки та мати довгостроковий вплив на все суспільство, життя громадян та бізнесу.

The legal basis for the national security of Ukraine is the Constitution of Ukraine, according to which laws, doctrines, concepts, strategies, and programs are developed, which determine the targets and guidelines for the national security policy of the Ukrainian state in order to timely identify, prevent, and neutralize real and potential threats to the national interests of Ukraine. Ukraine is one of the countries with a deficit of its own natural hydrocarbon resources. Lack of necessary reserves, dependence on energy imports pose a threat to the country's energy security. The transformation of the oil and gas sector of Ukraine and the creation of an effective organizational model should provide sufficient control over the areas of activity to ensure effective resource consumption in the oil and gas sector of the economy, grouped into appropriate blocks. Blocks should include directions of action to achieve the effect and further development of the industry, as well as to ensure effective control. Conclusions on the development of the oil and gas sector in Ukraine are made, ways to improve using the SWOT analysis technique are suggested. That is, the author has analyzed the oil and gas sector from the point of view of existing and potential opportunities, threats, advantages, and disadvantages. At the same time, the requirements of the Third Energy Package for the separation of the transport function from the gas production and supply business are provided, and it is also taken into account that the operator is removed from the structure of a vertically integrated company and is not associated with it by legal, financial, and managerial ties. The success of modernization should become an important driver of reform of the entire state oil and gas sector of the Ukrainian economy and have a long-term impact on the entire society, the lives of citizens, and business.

Правовой основой национальной безопасности Украины является Конституция Украины, согласно которой разрабатываются законы, доктрины, концепции, стратегии и программы, определяющие цели и ориентиры политики национальной безопасности Украинского государства в целях которой своевременно выявлять, предотвращать и нейтрализовать реальные и потенциальные угрозы национальным интересам Украины. Украина входит в число стран с дефицитом собственных природных углеводородных ресурсов. Отсутствие необходимых резервов, зависимость от импорта энергоносителей создают угрозу энергетической безопасности страны. Трансформация нефтегазового сектора Украины и создание эффективной организационной модели должны обеспечить достаточный контроль над сферами деятельности для обеспечения эффективного потребления ресурсов в нефтегазовом секторе экономики, сгруппированных в соответствующие блоки. Блоки должны включать направления действий для достижения эффекта и дальнейшего развития отрасли, а также для обеспечения эффективного контроля. Сделаны выводы по развитию нефтегазового сектора Украины, предложены пути совершенствования с использованием методики SWOT-анализа. То есть автор проанализировал нефтегазовый сектор с точки зрения существующих и потенциальных возможностей, угроз, преимуществ и недостатков. При этом предусмотрены требования Третьего энергетического пакета по отделению транспортной функции от бизнеса по добыче и поставкам газа, а также учтено, что оператор выводится из структуры вертикально интегрированной компании и не связан с ним юридическими, финансовыми и управленческими связями. Успех модернизации должен стать важным драйвером реформирования всего государственного нефтегазового сектора украинской экономики и оказать долгосрочное влияние на все общество, жизнь граждан и бизнеса.
Keywords: природні ресурси; національна безпека; енергетична безпека; правове регулювання; потенційна загроза; natural resources; national security; energy security; legal regulation; potential threat; природные ресурсы; национальная безопасность; энергетическая безопасность; правовое регулирование; потенциальная угроза