Ensuring the right to liberty and security of person in Ukraine and Cameroon: a comparative analysis in the area of criminal justice - Nana, Charles Nguindip; Ablamskyi, S. Ye.; Абламський, С. Є.; Абламський Сергій Євгенович (Commonwealth Law Review Journal. – 2020. – Annual Volume 6. – P. 281-304, 2020)
Ця стаття прагне підкреслити той факт, що право на свободу та безпеку осіб, сформульованих у відповідних положеннях про права людини та кримінально-правові норми, поклало обов'язки на державу Камерун та Україну щодо забезпечення поваги цього основного права. Існує потреба у цих державах у запровадженні відповідних правових механізмів та засобів, спрямованих на захист тих, хто вважається кримінально відповідальним за вчинення злочинів, їхньої безпеки у всіх сферах кримінального провадження. У статті також зазначається, що застосування цих прав цими двома країнами суттєво відповідатиме положенням, встановленим Міжнародними стандартами з прав людини. Ці стандарти встановлюються для гарантування, захисту та реалізації цього права державами-членами, які підписали відповідні конвенції. На відміну від України, Камерун прийняв та запровадив надійні закони та норми для забезпечення належної реалізації цього права через своїх правоохоронців, які доклали похвальних зусиль, щоб гарантувати та забезпечити це право. Навіть не дивлячись на всі ці зусилля, захист продовжує мати сумнівний характер, оскільки в обох країнах спостерігаються нестримні порушення цього основного права.

This article seeks in highlighting the fact that, the right to liberty and security of persons articulated in relevant human right and criminal law dispositions has given responsibilities to the State of Cameroon and Ukraine in ensuring the respect of this fundamental right. There is a need for these States in enacting relevant legal mechanisms and institutions aimed at protecting those presumed criminally liable of crime commission their security in all areas of the criminal proceedings. The article also indicates that, the application of this right by these two countries will go a long way in conforming with the dispositions and provisions put in place by International Standards for Human Right implementation. These standards set in guaranteeing and safeguarding the protection and enforcement of this right by member States who are signatories and parties to the relevant conventions in question. Cameroon, unlike Ukraine has enacted and put in place credible laws and institutions in ensuring the proper implementation of this right through its law enforcement officers who has shown laudable efforts in ensuring that this right is guaranteed and secured. Even though with all these efforts put in place, protection continue to be of questionable character as rampant violations of this fundamental right are experienced in both countries.

Эта статья стремится подчеркнуть тот факт, что право на свободу и безопасность лиц, сформулированных в соответствующих положениях о правах человека и уголовно-правовые нормы, положило обязанности на государство Камерун и Украины по обеспечению уважения этого основного права. Существует потребность в этих государствах в введении соответствующих правовых механизмов и норм, направленных на защиту тех, кто считается уголовно ответственным за совершение преступлений, их безопасности во всех сферах уголовного производства. В статье также отмечается, что применение этих прав этими двумя странами существенно соответствовать положениям, установленным Международным стандартам по правам человека. Эти стандарты устанавливаются для обеспечения, защиты и реализации этого права государствами-членами, которые подписали соответствующие конвенции. В отличие от Украины, Камерун принял и ввел надежные законы и нормы для обеспечения надлежащей реализации этого права через своих правоохранителей, которые приложили похвальные усилия, чтобы гарантировать и обеспечить это право. Даже несмотря на все эти усилия, защита продолжает иметь сомнительный характер, поскольку в обеих странах наблюдаются безудержные нарушение этого основного права.
Keywords: Конституційне право. Constitutional Law. Конституционное право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; ensuring right to liberty and security; Cameroon; comparative analysis; обеспечение права на свободу и безопасность; Камерун; сравнительный анализ; забезпечення права на свободу та безпеку; порівняльний аналіз; зарубіжний досвід; зарубежный опыт; foreign experience; Кримінально-процесуальне право. Criminal and Procedure Law. Уголовное процессуальное право; кримінальне провадження; уголовное производство; criminal proceedings; publikatsii u zarubizhnomu vydanni