Щодо врегулювання питання відповідальності за жорстоке поводження з тваринами - Бичек, М. С.; Bychek , M. S. (Актуальні проблеми адміністративно-деліктного права України : матеріали круглого столу (м. Вінниця, 31 жовт. 2023 р.). – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 78-79, 2023)
Досліджено проблему жорстокого поводження з тваринами. В Україні для стабілізації ситуації законодавець посилив санкції за вчинення таких дій, передбачивши можливість застосувати штраф. Розглянуто потребу врегулюванні питання пов’язаного з відшкодуванням затрат на надання ветеринарної допомоги тварині. Недосконалість правових норм, що регулюють гуманне поводження з тваринами, часто призводить до виникнення різних конфліктних ситуацій, що не мають правового вирішення проблеми, безлічі випадків жорстокого поводження з ними.

The problem of cruelty to animals has been studied. In Ukraine, in order to stabilize the situation, the legislator strengthened the sanctions for committing such actions, providing for the possibility of applying a fine. The need to settle the issue related to the reimbursement of costs for providing veterinary care to the animal was considered. The imperfection of the regulating legal norms humane treatment of animals often leads to the emergence of various conflicts situations that do not have a legal solution to the problem, many cases of cruel treatment of them.

Исследована проблема жестокого обращения с животными. В Украине для стабилизации ситуации законодатель ужесточил санкции за совершение подобных действий, предусмотрев возможность применить штраф. Рассмотрена необходимость урегулирования вопроса, связанного с возмещением затрат на оказание ветеринарной помощи животному. Несовершенство правовых норм, регулирующих гуманное обращение с животными, часто приводит к возникновению различных конфликтных ситуаций, не имеющих правового решения проблемы, множества случаев жестокого обращения с ними.
Keywords: жорстоке поводження з тваринами; cruelty to animals; жестокое обращение с животными; відповідальність; responsibility; ответственность; захист тварин; animal protection; защита животных