Основні принципи установчого процесу - Слинько, Д. В.; Slynko, D. V.; Дмитро Слинько (Теоретичні питання юриспруденції і проблеми правозастосування: виклики ХХІ століття : тези доп. учасників III Всеукр. наук.-практ. конф. (Харків, 19 черв. 2020 р.). - Харків: НДІ ППСН, 2020. – С. 40-42, 2020)
Зазначено, що установчою діяльністю в публічно-правовій сфері покликані займатися спеціальні суб’єкти: органи та посадові особи державної влади й місцевого самоврядування, міжнародні організації. Як правило, у рамках держав і державоподібних утворень питання про суб’єктів установчого процесу звужується до органів і посадових осіб.

It is noted that special subjects are called upon to engage in constituent activities in the public law sphere: bodies and officials of state power and local self-government, international organizations. As a rule, within the framework of states and power-like entities, the question of the constituent entities is narrowed to bodies and officials.

Отмечено, что учредительной деятельностью в публично-правовой сфере призваны заниматься специальные субъекты: органы и должностные лица государственной власти и местного самоуправления, международные организации. Как правило, в рамках государств и державоподобных образований вопрос о субъектах учредительного процесса сужается до органов и должностных лиц.
Keywords: Держава і право. State and Law. Государство и право; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; установчий процес; учредительный процесс; constituent process; діяльність уповноважених органів держави; деятельность уполномоченных органов государства; activities of authorized bodies of the state; юридичний процес; юридический процесс; legal process