Концептуальна модель постдосвідного зростання особистості військовослужбовця в сучасному соціокультурному контексті - Олійник, В. О.; Oliinyk, V. O.; Ларіонов, С. О.; Larionov, S. O. (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія : Психологія. - 2024. - Вип. 3. - С. 101-107, 2024)
У статті проаналізовано роль сучасного соціокультурного контексту у розвитку позитивних психологічних змін у військовослужбовців – учасників бойових дій внаслідок проживання ними травматичних і негативних стресових подій. Ці зміни концептуалізуються, як постдосвідне зростання, що виявляється у зміні самосприйняття, взаємодії з оточуючими, філософії життя та життєвих цінностей. Виявлено причинно-наслідкові звʼязки соціокультурних впливів українського суспільства на постдосвідне зростання осіб з травматичним / негативним стресовим досвідом у воєнний і післявоєнний час, врахування яких визначатиме вибір найбільш ефективних та інноваційних шляхів психологічної реабілітації та відновлення осіб, які отримали досвід війни. Цим зумовлена актуальність дослідження. У статті обґрунтовано авторську концептуальну модель постдосвідного зростання особистості. Приведено сучасні погляди науковців на процес впливу соціального та культурного контекстів західної цивілізації, до якої належить й український народ, на розвиток постдосвідного зростання особистості військовослужбовця. Досліджено дуальні впливи різнорівневих соціокультурних наративів (проксимальних та дистальних) на конструювання особистісного досвіду. Виявлено структурні елементи взаємодії соціокультурного, життєвого, особистого та особистісного досвідів. Показано, що врахування соціокультурний контексту психологічних змін, які лежать в основі постдосвідного зростання особистості, сприятиме збереженню, підтриманню та якісному відновленню психічного здоровʼя населення України у післявоєнний час.

The article analyzes the role of the modern socio-cultural context in the development of positive psychological changes in servicemen – combatants as a result of living through traumatic and negative stressful events. These changes are conceptualized as post-experiential growth, which is manifested in changes in self-perception, interaction with others, philosophy of life and life values. The author reveals the cause-and-effect relationships of socio-cultural influences of Ukrainian society on the post-experiential growth of individuals with traumatic / negative stressful experience in wartime and postwar, which will determine the choice of the most effective and innovative ways to the choice of the most effective and innovative ways of psychological rehabilitation and recovery of people with war experience. This determines the relevance of the study. The article substantiates the author’s conceptual model of of post-experiential personality growth. Modern views of scientists on the process of influence of the social and cultural contexts of Western civilization, to which the Ukrainian people belong to which the Ukrainian people belong, on the development of post-experiential growth of a serviceman’s personality. The dual influences of multilevel socio-cultural narratives (proximal and distal) on the construction of personal experience. The structural elements of the interaction of socio-cultural, life, personal and personal experience. It is shown that taking into account the socio-cultural context of psychological changes that underlie post-experiential personality growth, will contribute to the preservation, maintenance, and qualitative restoration of the mental health of the population of Ukraine in the postwar period.

В статье проанализирована роль современного социокультурного контекста в развитии положительных психологических изменений у военнослужащих – участников боевых действий в результате проживания ими травматических и негативных стрессовых событий. Эти изменения концептуализируются как постопытный рост, проявляющийся в изменении самовосприятия, взаимодействии с окружающими, философии жизни и жизненных ценностей. Выявлены причинно-следственные связи социокультурных влияний украинского общества на постопытный рост лиц с травматическим/отрицательным стрессовым опытом в военное и послевоенное время, учет которых будет определять выбор наиболее эффективных и инновационных путей психологической реабилитации и восстановления лиц, получивших опыт войны.
A conceptual model of post-experiential growth of a serviceman’s personality in the modern socio-cultural context
Keywords: посттравматичне зростання; постдосвідне зростання; досвід; соціокультурні наративи; дискурс; військовослужбовці – учасники бойових дій; post-traumatic growth; post-experiential growth; experience; socio-cultural narratives; discourse; servicemen – combatants; посттравматический рост; постопытный рост; опыт; социокультурные нарративы; военнослужащие – участники боевых действий