Professional responsibility and conscientiousness of civil servants at different stages of professional growth - Зарічанський, О. А.; Zarichanskyi, O. A.; Сокуренко, В. В.; Sokurenko, V. V.; Євдокімова, О. О.; Yevdokimova, O. O.; Valerii Sokurenko; Olena Yevdokimova (Інсайт: психологічні виміри суспільства. – 2023. – № 9. – С. 191–209, 2023)
У статті наведено результати дослідження професійної відповідальності і совісності державних службовців у контексті їхньої професійної діяльності. Метою роботи стало вивчення специфіки професійної відповідальності і совісності державних службовців на різних етапах професійного становлення. Методичний інструментарій: опитувальник “Структура і рівень професійної відповідальності” Н. Макеєвої (2014) і “Шкала совісності”, створена В. Мельниковим та Л. Ямпольським в адаптації І. Фурманова та Л. Пергаменщика (1998). Емпіричну базу дослідження склали державні службовці на різних етапах професійного становлення: студенти першого курсу закладу вищої освіти, що навчаються за спеціальністю “Публічне управління та адміністрування”; державні службовці першого року професійної діяльності; а також державні службовці, що мають десять і більше років служби. Результати теоретичного вивчення показали, що як інтегральні ознаки якісного характеру совісність і відповідальність виявляють себе у процесах професійної самореалізації та самоздійснення. Емпірично виявлено, що студенти, які навчаються за спеціальністю “Публічне управління та адміністрування”, характеризуються меншим усвідомленням значущості своєї діяльності, необхідності її якісного та сумлінного виконання, меншим рівнем відповідальності та переживання за результати діяльності. Державні службовці першого року своєї діяльності є менш спроможними самостійно вибудовувати плани дій та менш зорієнтованими на розгортання поля своєї активності у виборі більш оптимальних шляхів вирішення професійних завдань. Держслужбовці, що мають десять і більше років служби, є більш схильними у професійній діяльності керуватися нормами закону, соціальними і професійними вимогами та правилами. Висновки: зважаючи на те, що емпірично встановлено, що у державних службовців, які мають десять і більше років служби, переважає високий рівень совісності, а в студентів та держслужбовців-початківців – середній рівень (водночас із істотно більшою частотою низького рівня), акцентовано необхідність діагностування означених характеристик та розробки спеціальних програм їх розвитку.

The article presents findings of a study of civil servants’ professional responsibility and conscientiousness in the context of their professional activities. The purpose of the paper is to analyze the specifics of professional activity and conscientiousness of civil servants at different stages of their professional growth. Methods: the questionnaire “Structure and Level of Professional Responsibility” by N. Makeieva (2014) and “The Consciousness Scale” by Melnykov & L. Yampolskyi in the adaptation of I. Furmanov & L. Perhamenshchyk (1998). The empirical study base consisted of civil servants at different stages of professional growth: first-year students (majoring in public management and administration) of higher education institutions; novice civil servants; civil servants with ten or more years of experience. The results of the theoretical study demonstrated how integral characteristics of a qualitative character of conscientiousness and responsibility manifest themselves during professional self-actualization and self-fulfillment. It was empirically established that students majoring in public management and administration are less aware of the importance of their activity and the need for its high-quality and thorough performance and have lower responsibility and concern about performance results. Novice civil servants are less capable of making action plans independently and are less prone to display an active attitude in choosing more optimal ways of solving professional tasks. Civil servants with ten or more years of experience are more inclined to be guided in their professional activities by the law, social and professional requirements, and rules. Conclusions. Although it was empirically established that civil servants with ten or more years of experience have a high level of conscientiousness, while students and novice civil servants have a medium level (concurrently with a significantly higher frequency of a low level). The study highlighted the need to examine the specified characteristics and adopt special programs for their development.

В статье представлены результаты исследования профессиональной ответственности и совестливости государственных служащих в контексте их профессиональной деятельности.
Професійна відповідальність та совісність державних службовців на різних етапах професійного становлення
Професійна відповідальність та совісність державних службовців на різних етапах професійного становлення
Keywords: психологія; державні службовці; совісність; професійна відповідальність; морально-етичні характеристики; корупція; етапи професіогенезу; професіогенез; civil servants; conscientiousness; professional responsibility; moral and ethical characteristics; corruption; stages of professional development; professional development; государственные служащие; коррупция; профессиогенез