Foreign trade policy and its impact on economic growth - Telnova, H.; Тельнова, Г.; Kolodiziev, O.; Колодізєв, О.; Petchenko, M. V.; Петченко, М. В.; Yakushev, O.; Якушев, О.; Shulga, N.; Шульга, Н.; Kochetkov, V.; Кочетков, В. (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії і практики. – 2023. – Т. 4 (51). – С. 345-357, 2023)
Проведення емпіричного дослідження різного впливу міжнародної торгівлі в періоди стабільної світової економіки, кризових явищ та посткризового відновлення вможливлює формування узагальнених засад зовнішньоторговельної політики, спрямованої на підвищення темпів економічного зростання. Метою роботи є визначення впливу факторів міжнародної торгівлі на економічне зростання за кожним із періодів економічного стану та обґрунтування гіпотези щодо доцільності адаптації міжнародної торгівлі до економічної ситуації в країні. У роботі використано інструмент нечітких нейронних мереж щодо просторових даних 82 країн світу за часовими інтервалами стабільності, кризи та посткризового відновлення, що дозволило знайти раціональний підхід до формування орієнтирів міжнародної торгівлі за різних макроекономічних умов. Результати дослідження показали, що в періоди стабільної економіки максимізація реально досяжних темпів економічного зростання (близько 10-20%) відбувається при середніх і порівняно однакових рівнях експорту та імпорту (від 30% до 60%). При цьому потенційний сплеск темпів економічного зростання може буде досягнутий шляхом скорочення рівня експорту при збереженні середнього рівня імпорту. Під час кризових явищ найбільш стабільними є країни, що обмежили імпорт і зберегли середній рівень експорту своєї продукції, а потенційні можливості нарощення темпів економічного зростання вбачаються в підвищенні імпорту до докризового рівня. У часи посткризового відновлення найбільші потенційні темпи економічного зростання досягаються при максимально можливому нарощенні експорту та скороченні рівня імпорту. Констатовано, що експорт високотехнологічної продукції є впливовим фактором економічного зростання. Проте його рівень доцільно адаптувати до макроекономічних умов і структури міжнародної торгівлі, орієнтуючись на теорію меркантилізму.

The empirical research on the various effects of international trade in periods of a steady world economy, crisis phenomena and post-crisis recovery enables the formation of generalized principles of foreign trade policy aimed at economic growth. The purpose of the paper consists in the determination of the impact of foreign trade factors on economic growth in each of the periods of the economic state and the substantiation of the hypothesis regarding the expediency of adapting foreign trade to the economic situation in the country. The authors of the paper use the tool of fuzzy neural networks for spatial data for 82 countries of the world at time intervals of stability, crisis and postcrisis recovery. This made it possible to find a rational approach to the formation of foreign trade guidelines under different macroeconomic conditions. The results of the research revealed that during periods of a steady economy, the maximization of realistically achievable rates of economic growth (about 10-20%) occurs at average and relatively equal levels of export and import (from 30% to 60%). At the same time, a potential surge in the rate of economic growth may be achieved due to a reduction in the level of exports while maintaining the average level of imports. During crisis phenomena, countries that have limited imports and maintained the average level of export of their products are the most stable, and the potential opportunities for increasing the rate of economic growth are seen in the increase of imports to the pre-crisis level. During post-crisis recovery, the greatest potential rates of economic growth are achieved with the maximum possible increase in exports and a reduction in the level of imports. It is determined that the export of high-tech products is an influential factor in economic growth. However, its level should be rationally adapted to the macroeconomic conditions and the structure of international trade, based on the theory of mercantilism.

Определено влияние факторов международной торговли на экономический рост по каждому из периодов экономического состояния и обоснована гипотеза относительно целесообразности адаптации международной торговли к экономической ситуации в стране.
Зовнішньоторговельна політика та її вплив на економічне зростання
Keywords: економічне зростання; міжнародна торгівля; експорт; імпорт; високотехнологічний експорт; макроекономічна ситуація; стабільність; криза; посткризове відновлення; нечітка нейронна мережа; economic growth; foreign trade; export; import; high-tech export; macroeconomic situation; stability; crisis; post-crisis recovery; fuzzy neural network; экономический рост; международная торговля; экспорт; импорт; высокотехнологичный экспорт; макроэкономическая ситуация; стабильность; кризис; посткризисное восстановление; нечеткая нейронная сеть; publikatsii u WoS