Система протидії злочинності в умовах війни: від дисбалансу до стабілізації - Орлов, Ю. В.; Orlov, Y. V.; Орлов Юрій Володимирович (Право.ua. - 2023. - № 1. - С. 190-200, 2023)
Розглянуто характеристику системи протидії злочинності в умовах війни. Надано опис маркерів структурного та функціонального дисбалансу вказаної системи. Наголошено на викривленнях у складі суб’єктів протидії злочинності, напрямах та ефективності їх діяльності, в тому числі з урахуванням статистичних показників стану злочинності. Виявлено та пояснено основні групи факторів, що зумовлюють структурно-функціональний дисбаланс в системі протидії злочинності. Сформовано перелік пріоритетних заходів усунення цього дисбалансу, акцентовано увагу на важливості протидії корупції у секторі оборони, в оборонно-промисловому комплексі, а також розробці та реалізації концепції перехідного правосуддя, її кримінологічного забезпечення.

The article is devoted to the characteristics of the crime prevention system in wartime conditions. A description of markers of structural and functional imbalance of the specifi ed system is provided. Emphasis is placed on distortions in the composition of crime prevention entities, the directions and effectiveness of their activities, including taking into account statistical indicators of the state of crime. The main groups of factors causing the structural and functional imbalance in the crime prevention system were identifi ed and explained. A list of priority measures to eliminate this imbalance was formed, attention was focused on the importance of combating corruption in the defense sector, in the defense-industrial complex, as well as the development and implementation of the concept of transitional justice, its criminological support.

Рассмотрена характеристика системы противодействия преступности в условиях войны. Представлено описание маркеров структурного и функционального дисбаланса указанной системы. Отмечены искажения в составе субъектов противодействия преступности, направлениях и эффективности их деятельности, в том числе с учетом статистических показателей состояния преступности. Выявлены и объяснены основные группы факторов, предопределяющих структурно-функциональный дисбаланс в системе противодействия преступности. Сформирован перечень приоритетных мер по устранению этого дисбаланса, акцентировано внимание на важности противодействия коррупции в секторе обороны, в оборонно-промышленном комплексе, а также разработке и реализации концепции переходного правосудия, ее криминологического обеспечения.
Keywords: Кримінологія. Criminology. Криминология; Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; протидія злочинності; crime prevention; противодействие преступности; система протидії злочиності; crime prevention system; система противодействия преступности; суб’єкти протидії злочинності; subjects of crime prevention; субъекты противодействия преступности; війна; war; война; дисбаланс; imbalance