Командоутворення як метод удосконалення психологічної підготовки поліцейських в умовах війни - Доценко, В. В.; Dotsenko, V. V.; Вікторія Доценко (Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. [конф. (м. Харків, 26 трав. 2023 р.)]. – Вінниця : ХНУВС, 2023. – С. 81-83, 2023)
Відзначено, що суть командоутворення полягає у створенні необхідних умов для посилення почуття згуртованості, формування командного духу, стійкого відчуття «ми»; розвитку комунікативних навичок групової роботи, довіри, розуміння і прийняття індивідуальних особливостей кожного; створення мотивації на спільну діяльність; набуття досвіду високоефективних спільних дій, вміння працювати в команді; підвищення неформального авторитету керівників. Перспективою подальшої роботи визначено розробку і впровадження тренінгу для керівників (командирів, молодших командирів) підрозділів сектору безпеки і оборони з формування вмінням створювати команди та використовувати інструментами командоутворення.

It was noted that the essence of team building is to create the necessary conditions for strengthening the sense of cohesion, the formation of team spirit, a stable sense of "we"; development of communication skills of group work, trust, understanding and acceptance of individual characteristics of everyone; creation of motivation for joint activity; gaining experience in highly effective joint actions, the ability to work in a team; increasing the informal authority of managers. The prospect of further work is the development and implementation of training for leaders (commanders, junior commanders) of units of the security and defense sector on the formation of the ability to create teams and use team-building tools.

Отмечено, что суть командообразования состоит в создании необходимых условий для усиления чувства сплоченности, формирования командного духа, стойкого ощущения «мы»; развитию коммуникативных навыков групповой работы, доверия, понимания и принятия индивидуальных особенностей каждого; создание мотивации в совместной деятельности; приобретение опыта высокоэффективных совместных действий, умение работать в команде; повышение неформального авторитета управляющих. Перспективой дальнейшей работы определена разработка и внедрение тренинга для руководителей (командиров, младших командиров) подразделений сектора безопасности и обороны по формированию умения создавать команды и использовать инструменты командообразования.
Keywords: команда; team; командоутворення; team building; командообразование; психологічна підготовка; psychological preparation; психологическая подготовка; підготовка поліцейських; training of police officers; подготовка полицейских