A Modern View of the System of Crime Prevention Subjects - Lytvynov, O. M.; Литвинов, О. М.; Kliuiev, O.; Клюєв, О. (Архів кримінології та судових наук. – 2022. – № 2 (6). – С. 38-44, 2022)
Проведено системно-структурний аналіз суб’єктів протидії злочинності як базової кримінологічної категорії. Визначено та проаналізовано основні наукові підходи до визначення суб’єктів протидії злочинності: як сукупності суб’єктів протидії злочинності та як відповідну систему зазначених суб’єктів. Аргументовано доцільність розгляду суб’єктів, що діють у сфері протидії злочинності в якості соціально обумовленої ієрархічної системи. Доведено, що системний підхід до вирішення цього питання дозволяє визначити місце і роль вказаних суб’єктів в загальній структурі протидії злочинності, окреслити їх функціональні зв’язки, подолати можливе дублювання виконуваних функцій, за необхідності посилити вплив на певний сегмент криміногенних факторів. Проаналізовано роль громадян як автономних суб’єктів протидії злочинності. Визначено доцільність включення громадян до системи суб’єктів протидії злочинності через категорію громадянськості, яку в аналізованому аспекті пропонується розуміти як внутрішнє сумлінне ставлення особи до виконання свого громадського обов’язку у сфері протидії злочинності. Надано авторське розуміння понять «суб’єкт протидії злочинності» і «системи суб’єктів протидії злочинності».

The article carries out a system-structural analysis of the crime prevention subjects as a basic criminological category. The main scientific approaches to the definition of crime prevention subjects have been defined and analyzed: as a collection of crime prevention subjects and as a corresponding system of these subjects. The expediency of subjects’ consideration operating in the sphere of crime prevention as a socially determined hierarchical system has been argued. It has been proved that systematic approach to solving this issue allows to determine the place and role of the specified subjects in the general structure of crime prevention, to outline their functional connections, to overcome the possible duplication of performed functions, and if it is necessary to strengthen the influence on a certain segment of criminogenic factors. The role of citizens as autonomous subjects of crime prevention has been analyzed. The expediency of including citizens in the system of crime prevention subjects through the category of citizenship, which in the analyzed aspect is proposed to be understood as the internal conscientious attitude of a person to the fulfillment of their civic duty in the field of crime prevention, has been determined. The article develops the author’s understanding of the concepts of the subject of crime prevention and the system of crime prevention subjects.

Проведен системно-структурный анализ субъектов противодействия преступности как базовой криминологической категории. Определены и проанализированы основные научные подходы к определению субъектов противодействия преступности: как совокупности субъектов противодействия преступности и как соответствующую систему указанных субъектов. Проанализирована роль граждан как автономных субъектов противодействия преступности. Определена целесообразность включение граждан в систему субъектов противодействия преступности через категорию гражданственности, которую в рассматриваемом аспекте предлагается понимать как внутреннее добросовестное отношение лица к исполнению своего гражданского долга в сфере противодействия преступности.
Keywords: протидія злочинності; crime prevention; противодействие преступности; суб’єкт протидії злочинності; subject of crime prevention; субъект противодействия преступности; система суб’єктів протидії злочинності; system of crime prevention entities; система субъектов противодействия преступности; громадяни; citizens; граждане; громадянський обов'язок; civic duty; гражданский долг; громадянський контроль; citizen control; гражданский контроль