Психологічні особливості переживання горя під час воєнних дій - Медведєва, О. В.; Medvedieva, O. V.; ORCID: https://orcid.org/ 0000-0003-4445-7355 (Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. (м. Харків, 26 трав. 2022 р.). – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 205-207, 2022)
Зазначено про необхідність розробки цільових програм кризової психологічної підтримки й психосоціального супроводу різних категорій населення-жертв/учасників/свідків війни (діти, дорослі, військовослужбовці та члени їх родин,внутрішньо переміщені особи, фахівці першої лінії контактування з людьми (лікарі, поліція тощо) та підготовки психологів з урахуванням сучасних реалій та безпрецедентних за своїми масштабами наслідків війни. Також існує потреба у підготовці фахівців сектору безпеки та оборони України, їх озброєння необхідним комплексом психологічних знань, зокрема, з питань кризової психології, психології війни, психології діяльності в особливих (екстремальних) умовах, професійно-психологічної підготовки особового складу, основ психологічної допомоги та реабілітаційної психології, інформаційно-психологічних технологій впливу тощо, що має знайти відображення у відповідних навчальних планах.

The need to develop targeted programs for crisis psychological support and psychosocial support for various categories of the population-victims/participants/witnesses of the war (children, adults, military personnel and members of their families, internally displaced persons, specialists of the first line of contact with people (doctors, police, etc.) and the training of psychologists, taking into account modern realities and the unprecedented scale of the consequences of the war. There is also a need for training specialists in the security and defense sector of Ukraine, equipping them with the necessary set of psychological knowledge, in particular, on crisis psychology, the psychology of war, the psychology of activity in special (extreme) conditions, professional psychological training of personnel, the basics of psychological assistance and rehabilitation psychology, information and psychological impact technologies, etc., which should be reflected in the relevant curricula.

Отмечено о необходимости разработки целевых программ кризисной психологической поддержки и психосоциального сопровождения различных категорий населения-жертв/участников/свидетелей войны (дети, взрослые, военнослужащие и члены их семей, внутренне перемещенные лица, специалисты первой линии контакта с людьми (врачи, полиция и т.д.) и подготовки психологов с учетом современных реалий и беспрецедентных по масштабам последствий войны. Также существует потребность в подготовке специалистов сектора безопасности и обороны Украины, их вооружения необходимым комплексом психологических знаний, в частности, по кризисной психологии, психологии войны, психологии деятельности в особых (экстремальных) условиях, профессионально-психологической подготовки личного состава, основ психологической помощи и реабилитационной психологии, информационно-психологических технологий воздействия и т.д., что должно найти отражение в соответствующих учебных планах.
Медведєва О. В. Психологічні особливості переживання горя під час воєнних дій / О. В. Медведєва // Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану : зб. наук. пр. (м. Харків, 26 трав. 2022 р.) / МВС України, Харків. нац. ун-т внутр. справ, Каф. тактич. та спец. фізич. підготовки ф-ту № 3, Наук. парк «Наука та безпека». – Харків : ХНУВС, 2022. - С. 205-207.
Keywords: Наукові публікації. Scientific publications. Научные публикации; Україна. Ukraine. Украина; Психологія. Рsychology. Психология; горе; воєнні дії; горювання; проживання втрати; війна; відкладене горе; процес горювання; военные действия; смерть; скорбь; проживание потери; война; отложенное горе; процесс скорби; grief; military actions; death; sorrow; lodging loss; war; delayed grief; mourning process