Адаптація навчальних програм закладів вищої освіти зі спецефічними умовами навчання до умов воєнного стану : пріоритети і виклики - Зінченко, Д. А.; Джафарова, О. В.; Бутко, А. (Видавець і виготовлювач – Харківський національний університет внутрішніх справ . Свідоцтво суб’єкта видавничої справи ДК № 3087 від 22.01.2008, 2023)
Адаптація навчальних програм вищої освіти до умов воєнного стану є складним, але надзвичайно актуальним завданням. За таких обставин, основними пріоритетами є забезпечення безпеки студентів та викладачів, а також збереження якості освітнього процесу. Це вимагає гнучкості в методиках навчання, використання цифрових технологій та розробки спеціалізованих курсів, що враховують особливості воєнного часу. Важливим аспектом є також психологічна підтримка студентів та викладачів, адже стрес та невизначеність впливають на ефективність навчання. Серед викликів, які постають перед закладами вищої освіти, - необхідність швидкої адаптації до змінених умов, забезпечення доступу до освіти для всіх категорій студентів, включаючи тих, хто перебуває в зонах конфлікту чи на вимушеній евакуації.

Adapting higher education curricula to the conditions of martial law presents a complex yet highly relevant challenge. In such circumstances, the primary priorities are ensuring the safety of students and faculty, along with maintaining the quality of the educational process. This requires flexibility in teaching methodologies, the use of digital technologies, and the development of specialized courses that consider the peculiarities of wartime. Another important aspect is the psychological support of students and faculty, as stress and uncertainty affect learning effectiveness. Among the challenges faced by higher education institutions are the need to rapidly adapt to changed conditions and to ensure access to education for all student categories, including those in conflict zones or forcibly displaced.
Keywords: адаптація, вища освіта, воєнний стан, безпека студентів, цифрові технології, психологічна підтримка, ефективність навчання, зона конфлікту, евакуація.; adaptation, higher education, martial law, student safety, digital technologies, psychological support, learning effectiveness, conflict zone, evacuation.